În Consiliul Local Păltiniș, nici după un an de la investire lucrurile nu par să intre pe făgașul normal. Primarul social-democrat, Ioan Popovici, îi acuză pe consilierii liberali de faptul că nu participă la ședințe în mod constant, iar din cauza faptului că nu se întrunește cvorumul, anumite proiecte nu au trecut. Din același motiv, nici profesorii nu ar fi fost plătiți la timp, și nici persoanele cu dizabiltăți nu și-au primit indemnizațiile cuvenite.
Disputa a ajuns în instanță, unde s-a cerut înlocuirea consilierilor care lipsesc în permanență cu alții de pe lista de partid, pentru a se întruni cvorumul necesar. Alții vorbesc chiar despre dizolvarea Consiliului Local.
În replică, consilierii liberali susțin cu totul altceva, arătând cu degetul spre primarul Ioan Popovici, aflat la al cincelea mandat.
Tot scandalul a plecat de la refuzul acestuia de a accepta un viceprimar din partea liberalilor. S+a tot spus până acum, iar consilierii locali afirmă din nou că, începând chiar cu ședința de constituire a consiliului local s-a văzut dorința primarului Ioan Popovici de a încerca să manipuleze, în favoarea sa, activitatea consilierilor, scoțând de pe ordinea de zi alegerea viceprimarului, pentru că nu avea majoritatea necesară pentru a alege ca viceprimar persoana dorită de el.
Petru Lala, consilierul pe care Ioan Popovici nu-l vrea sub nici o formă viceprimar, spune că, pentru toate ședințele de consiliu local pe care primarul le-a convocat, colegii săi liberali au solicitat, în conformitate cu prevederile legale: respectarea termenelor de convocare, prezentarea ordinii de zi și a materialelor de ședință în termenul prevăzut de lege, însoțirea proiectelor de hotărâre de documentele solicitate de lege (notă de fundamentare, raport de specialitate etc) prezentarea execuției bugetare anterioare și modul de fundamentare a noului buget, diverse întrebări legate de modul de cheltuire a banilor, de situația parcului de utilaje, de situația licitațiilor de pădure, de situația personalului angajat, de executarea lucrărilor de asfaltare în anumite localități, de modul de decontare a lucrărilor de canalizare (nefuncțională) și de alimentare cu apă. Și mai susține că la nici una dintre aceste solicitari, primarul nu s-a conformat și nici nu a răspuns.
La acuzațiile că el și colegii lui s-au opus acordării salariilor profesorilor și indemnizațiilor persoanelor cu dizabilități, Petru Lala, liderul de grup al consilierilor PNL, spune: „Pentru a crea animozitate în comunitate a afirmat că salariile profesorilor, indemnizațiile persoanelor cu dizabilități nu au putut fi plătite din cauza faptului că bugetul local nu a putut fi votat. Facem precizarea că un buget local nu poate fi votat de consilieri fără o documentare prealabilă a documentelor pe care inițiatorul (primarul) și cel obligat să supervizeze legalitatea (secretarul comunei) trebuie să le pună la dispoziția consilierilor. Acest lucru nu s-a întâmplat, pentru că proiectele de hotărâre care vizau bugetul local nu erau însoțite de notele de fundamentare, de rapoartele de specialitate și de avizul comisiei economice din cadrul consiliului local”.
Lala mai spune că, în ciuda celor afirmate de primar, consilierii PNL s-au prezentat la toate ședințele la care au fost convocați (chiar dacă termenul de convocare nu a fost respectat) dar au fost nevoiți să părăsească ședințele după ce au constatat că legea este flagrant încălcată. Or, votarea unor hotărâri care nu sunt în conformitate cu legea poate atrage răspunderea penală a consilierilor (inclusiv a celor care au votat împotrivă).