Primăria şi Consiliul Local Oraviţa anunţă amenajarea unui nou muzeu. Este vorba despre Muzeul de Istorie a Culturii Văii Caraşului, care va fi amenajat în clădirea vechii primării, de lângă biserica catolică. Primarul Dumitru Ursu a semnat, recent, cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest, contractul de finanţare în valoare de peste 5, 5 milioane de lei, din care 5,4 milioane de lei sunt fonduri europene nerambursabile. După selectarea prin licitaţie a firmelor de execuţie, lucrările vor începe în prima parte a anului 2018 şi trebuie încheiate până în februarie 2019.
Încă un muzeu la Oraviţa! Sunt cumva prea multe?
„Nu! Nu sunt nicidecum prea multe! La Oraviţa avem clădiri istorice, monumente, şi trebuie să le valorificăm în avantajul oraşului. Nu e o ambiţie, este o dorinţă, şi nu este numai a mea, ci a oamenilor care iubesc Oraviţa şi vor să facă ceva pentru înfrumuseţarea oraşului, pentru dezvoltarea turistică şi dinamizarea economică a localităţii. Mă bucur că proiectul a fost aprobat şi a primit finanţare. Şi nu ne oprim aici! Desigur, odată cu amenajarea muzeelor şi monumentelor istorice, vrem să organizăm şi evenimente culturale, artistice şi de divertisment, astfel încât să le dăm turiştilor motive să vină la Oraviţa”, ne-a declarat primarul Dumitru Ursu.
Ce va cuprinde muzeul
Muzeul va cuprinde un laborator de conservare şi restaurare, o bibliotecă, spaţii de expunere, sistematizate pe perioade istorice, din preistorie, la istorie prefeudală şi feudală, până în secolele XVIII şi XIX. O mare parte din obiectele ce vor fi expuse provin din donaţii din colecţii private. De exemplu, unul dintre importanţii donatori este dr. Maria Mândroane, etnograf şi muzeograf, pasionat colecţionar care spune că a adunat atât de multe exponate, încât nu mai are unde să le depoziteze.
În prezent, vechea Primărie a Oraviţei are geamurile sparte, pereţii degradaţi, uşile scoase din ţâţâni, iar câteva din încăperi au devenit adăposturi improvizate pentru oamenii străzii.
Managerul de proiect este Ramona Stângu, care semnează următorul comunicat de presă:
Oraşul Oraviţa anunţă începerea implementării proiectului MUZEUL DE ISTORIE A CULTURII VĂII CARAŞULUI, cod SMIS: 2014+, nr. înregistrare V/CS/2016/5/5.1/25-11-2016, în Oraviţa, jud- Caraş-Severin, în perioada 07.2017-02.2019.
Proiectul are o valoare totală de 5.500.139,27 lei şi beneficiază de asistenţă financiară nerambursabilă de 5.379.989,29 lei, prin REGIO - Programul Operaţional Regional 2014 - 2020, Axa prioritară 5 - Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiţii 5.1 - Conservarea, protejarea şi ezvoltarea patrimoniului natural şi cultural, în baza contractului de finanţare nr. 45 din 19.06. 2017, încheiat cu Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fonduilor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Regional 2014 - 2020 şi Agenţia pentru Dezvoltare regională Vest, în calitate de Organism Intermediar.
Obiectivul general al proiectului este impulsionarea dezvoltării locale prin conservarea, protejarea şi valorificarea patrimoniului cultural şi revitalizarea identităţii culturale a oraşului Oraviţa.