În faţa Palatului Cultural se află bustul din bronz al muzicianului, violonistului şi dirijorului Ion Românu, personalitate a culturii din Banat. Bustul, realizat de sculptorul Aurel Gheorghe Ardeleanu, a fost dezvelit în data de 4 aprilie 2014, în prezenţa oficialităţilor judţene şi locale, a unor personalităţi culturale din Reşiţa, Timişoara şi din ţară. Încă de atunci au existat voci care au afirmat că bustul lui Ion Românu nu are ce căuta în faţa Palatului Cultural, deoarce Ion Românu nu a dirijat, nu a cântat niciodată la Palatul Cultural. Una din vocile cele mai vehemente care a contestat instalarea bustului în faţa Palatului Cultural a fost cea a lui Ioan Iliasă, fiu al medicului Petru Iliasă şi nepot al dirijorului Ion Iliasă.
Astăzi, un alt om de cultură reşiţean, Doru Petru Ienciu, care l-a cunoscut pe Ion Românu, fiindu-i elev şi membru al corului condus de Ion Românu în anii ’50, la Reşiţa, îi dă dreptate lui Ioan Iliasă şi declară:
„Ion Românu a fost o personalitate remarcabilă. Pe lângă extraordinarul său talent muzical, avea o prezenţă şi un har care impuneau respect şi admiraţie. A fost un pedagog desăvârşit. Îi felicit pe cei care au avut iniţiativa de a-i face bustul şi de a-l amplasa la Reşiţa, pentru că el a iubit Reşiţa, a activat aici mai mulţi ani. Iar în anii când era la Timişoara, şi eu, în perioada studenţiei, am cântat şi acolo în Corul Filarmonicii dirijat de el, mereu amintea de Reşiţa şi spunea că ar avea nevoie de câteva voci de valoare din corul său reşiţean. Dar, bustul lui Ion Românu trebuia pus în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa. Acolo am făcut nenumărate repetiţii cu Ion Românu şi câteva concerte. E drept că cele mai multe concerte le-am susţinut la Casa Muncitorească, dar Casa Muncitorescă nu mai există”.
Cine trebuia să aibă bust la Palatul Cultural
„De aceea spun că bustul lui Ion Românu trebuia pus la Casa de Cultură. Iar în faţa Palatului Cultural, trebuia pus bustul lui Ion Iliasă, cel care a fost dirijorul şi sufletul corului de la Palatul Cultural”, a mai precizat Doru Petru Ienciu.
Ion Iliasă (1904 - 1990, Reşiţa), a fost dirijorul Corului plugarilor de la Palatul Cultural, organizator al concertelor corale, spectacolelor, balurilor, desfăşurate la Palatul Cultural din Reşiţa, atât în perioada dintre războaiele mondiale, cât şi mulţi ani după cel de-al doilea război mondial.
Ion Românu (1918, Soceni - 1980, Timişoara), a absolvit Conservatorul din Cluj, şi, începând cu anul 1943, a desfăşurat o bogată activitate artistică la Reşiţa, unde a dirijat mai multe coruri, cele mai importante rezultate obţinându-le cu Corul Combinatului Metalurgic (5 locuri I pe ţară la concursurile de amatori). În anul 1955 s-a mutat la Timişoara, unde a devenit directorul Filarmonicii din Timişoara, dirijor al Coruli Filarmonicii şi profesor la Facultatea de Muzică a universităţii timişorene. Ion Românu are un bust realizat tot de Aurel Gheorghe Ardeleanu, amplasat pe Aleea personalităţilor din Timişoara.