Menu

Articol

Festivalul „Porţile Poeziei” de la Reşiţa, deschis către alte limbi şi culturi, dar şi patriotic!

La Palatul Cultural din Reşiţa s-a încheiat, în această seară, Recitalul de poezie, al poeţilor participanţi la Festivalul „Porţile Poeziei”, ediţia a 8-a. Pe secena Palatului Cultural au urcat poeţi din 12 ţări, printre care, Israel, Bulgaria, Japonia, Macedonia, Bosnia-Herţegovina, Muntenegru, Rusia, Franţa, Cehia, Turcia, Belarus, Serbia, precum şi poeţi din Caraş-Severin şi timişeni, din Lugoj. Dintre poeţii cărăşeni care au recitat, îi enumerăm pe, Costel Stancu, Alexandra Gorghiu, Nicolae Sârbu, Costel Simedrea, Emil Varga, Cristian Bistriceanu, Nicolae Dumitru Vlădulescu, Ion Răşinaru, Vicu Cojocaru, Maria Chiper, Liubiţa Raichici. De altfel, Liubiţa Raichici, în calitate de director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Caraş-Severin, este principalul organizator al festivalului. Din Lugoj, au recitat poeţii Ela Iakab şi Nicolae Silade.

O prezenţă insolită

O prezenţă insolită a avut-o poetul Adalbert Gyuris, din Germania, originar din Bocşa, care a mărturisit că iubeşte oamenii şi ţările, în general, însă, cel mai mult iubeşte petru ţări: „...România, pentru că este ţara în care m-am născut, Germania, pentru că este ţara în care trăiesc, Ungaria, pentru că sunt şi maghiar, şi Japonia, pentru că fiul meu s-a căsătorit cu o japoneză!” Apoi, poetul s-a înfăşurat cu un drapel al Japoniei!

Maia, un copil minune al Reşiţei!

În cadrul manifestării poetice, au avut loc şi câteva reprize muzicale, cu muzică de cor, şi de dansuri. Pe scenă au evoluat copii din Corul „Menestrelul” al Asociaţiei Culturale ,,Reşiţa Română” (coordonator, Adriana Ponoran), împreună cu copiii de la secţia germană a Colegiului Naţional ,,Diaconovici Tietz” din Reşiţa, precum şi copii de la Şcoala Gimnazială nr. 3 din Oţelu Roşu. Din cor, a fost remarcată solista Maia Truţulescu, în vârstă de 8 ani, care a fost prezentată ca „unul dintre copiii minune ai Reşiţei1”. Aceasta pentru că, dincolo de calităţile sale vocale, Maia este deja o cunoscută pictoriţă, cu două expoziţii personale la activ!

Dansuri populare şi cântece patriotice

Apoi, Ansamblul de cântece şi dansuri „Reşiţeana” al Şcolii de Arte şi Meserii ,,Ion Românu”, a susţinut două reprize de dansuri populare, iar, la final, Corul „Laudae” al Protopopiatului Ortodox Român Reşiţa, a susţinut un recital de cântece patriotice. Au fost cântate cu pasiune toate regiunile istorice ale ţării, Ardealul, în special. Prezentatorii Festivalului au fost elevii Alexandra Crista şi Dragan Olariu. Coordonatorul Festivalului a fost Nicolae Dumitru Vlădulescu.

Următoarele zile de festival

Mâine dimineaţă, invitaţii din străinătate se vor deplasa la Moldova Nouă, unde meetingul internaţional de poezie se va desfăşura pe Dunăre, pe ambarcaţiunea Consiliului Judeţean Caraş-Severin. Tot mâine, după-amiază, manifestările cuprinse în festival se vor desfăşura la Oraviţa. În jurul orei 20.00, la Oraviţa, va avea loc un concert, susţinut de Corul Poliţiei de Frontieră Caraş-Severin, condus de Mircea Şonea, Oraviţa, în Biserica Sf. Proroc Ilie Tezviteanul.

Sâmbătă, 26 mai, dimineaţa, recitalul internaţional de poezie se va desfăşura la Mănăstirea Călugăra, apoi, invitaţii vor reveni la Oraviţa, pentru a vizita muzeele orăviţene.

 

Powered by Jasper Roberts - Blog