Menu

Articol

Pe vremea lui Frunzăverde

Sorin Frunzăverde a fost, peste 20 de ani, cel mai puternic şi influent om politic din judeţul Caraş-Severin. A şi fost poreclit Ayatolahul, tocmai pentru că autoritatea sa, cel puţin la nivel de judeţ, era foarte mare. Faptul a făcut ca toate bunele din judeţ să-i fie atribuite. Dar şi relele! Poziţia de fruntaş al Partidului Democrat l-a propulsat şi în Guvern, unde a fost ministru de patru ori(!). Conform analiştilor, mai mult sau mai puţin avizaţi, dar şi în conformitate cu „gura târgului”, ascensiunea lui Frunzăverde a fost stopată de aversiunea pe care o avea faţă de liderul bănăţean fostul lider PD, preşedintele României, Traian Băsescu. Se pare că aversiunea era reciprocă.

În aceste zile, numele lui Frunzăverde a reapărut în spaţiul public, în presa naţională, locală, şi pe FB, ca urmare a faptului că acesta a suferit o operaţie chirurgicală în Germania. Momentul delicat al suferinţei lui Frunzăverde se dovedeşte, pentru cei care l-au apreciat şi îl apreciază, un prilej de pozitive aduceri aminte, de fireşti urări de sănătate şi încurajări. Pe de altă parte, nu puţini au fost aceia în care s-au reactivat resentimente şi au găsit potrivit să arunce cu vorbe grele sau chiar injurii spre Frunzăverde. Aş putea spune că nu e normal să se întâmple aşa, dar aceasta e realitatea, aşa se implică românii în politică, raportându-se în mod radical la lideri, unii sărind să le dea cu alifie şi balsam, alţii să dea în ei cu pietre.

Oricum ar fi fost Frunzăverde ca politician, printre calităţile sale aş remarca aceea că vorbeşte corect româneşte. În discursurile sale politice (administrative sau... istorice), folosea fraze lungi, cu trimiteri şi paranteze, dar pe care întotdeauna le încheia cu bine. Din acest punct de vedere, şi actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, social-democratul Silviu Hurduzeu, stă destul de bine.

I-am adus în discuţie pe cei doi lideri pentru că, recent, un om de cultură timişorean, Marius Giura, organizatorul Festivalului Internaţional de Jazz de la Gărâna, mi i-a pus faţă în faţă şi mi-a spus că îl regretă pe Frunzăverde! L-am întâlnit pe Marius Giura în Poiana Lupului, la Festivalul de Blues, şi, necăjit, îmi spunea că, orice s-ar spune despre Frunzăverde, acesta a înţeles potenţialul turistic şi de imagine al Festivalului de Jazz. Frunzăverde a sprijinit cu vorba şi cu fapta finanţarea festivalului de către Consiliul Judeţean Caraş-Severin.

„În schimb, ăştia de acum şi-au bătut joc de mine, m-au ţinut pe la uşi şi m-au umilit. M-au tot amânat, au organizat tot felul de comisii şi m-au ţinut la uşa preşedintelui în ziua în care festivalul deja începea. Se pregăteau să dea pentru festival o sumă, însă atât de mică, încât nici nu conta. Aşa că, după ore de aşteptare, am plecat”, mi-a mărturist Giura şi a precizat că aceste lucruri ar trebui cunoscute.

Marius Giura a mai spus că el înţelege ca un preşedinte să nu se priceapă la toate. Să se priceapă, de exemplu, mai bine la horă decât la jazz. Dar asta nu înseamnă să nu înţeleagă ce mult înseamnă pentru judeţ un eveniment cu astfel de notorietate internaţională.

„Toţi din judeţ se duc pe la târguri de turism cu bannere şi pliante care prezintă festivalul de jazz de la Gărâna, dar nu mişcă un deget ca să-l susţină. Pe vremea lui Frunzăverde era altfel!”, s-a lamentat Marius Giura.

Powered by Jasper Roberts - Blog