Ziua a doua a festivalului Gugulan Rock 2017, de la Caransebeş, a debutat aseară în forţă, aşa cum deja ne-am obişnuit, deşi temperatura era de aproape 40 de grade. Deschiderea a fost făcută de băieţii de la Psychogod, cunoscut grup bucureştean de death metal, care au reuşit să-i încălzească cu piesele lor (dacă mai era nevoie!) pe fanii adunaţi pe stadionul din Parcul Teiuş.
După Psychogod a urcat pe scenă grupul Arachna din Drăgăşani, o trupa de heavy metal cu influenţe de power metal, interesant nu numai prin faptul că în componenţa lui se află şi tatăl, la chitară, dar şi fiul în vîrstă de 14-15 ani, care este baterist şi solist vocal. Formula de trei în care au evoluat (chitară, tobe, bas) a reuşit să surprindă plăcut publicul.
Seara a continuat în forţă cu grupul UntoldFaith, un grup matur de progressive metal din Carei. Show-ul lor a electrizat fanii din faţa scenei şi, deşi în această zi a festivalului publicul nu a fost foarte numeros, cei peste două sute de oameni adunaţi pe stadion s-au simţit în largul lor şi au apreciat cum se cuvine spectacolul oferit. După UntholdFaith a urcat pe scenă formaţia Kultika din Timişoara, care, aşa cum membrii înşişi se descriu, a reuşit să ofere publicului un show în care a combinat muzica heavy metal cu sonorităţi dark.
O trupă aşteptată cu mult interes a fost Angerseed, din ţara vecină, Ungaria, un grup cu câteva albume la activ, care ştie să facă show, dar şi să capteze pe deplin publicul cu repertoriul format din piese cu un sound dur, greu, încadrat în stilul death metal.
Dar cea mai aşteptată trupă românească a serii a fost Syn Ze Sase Tri din Timişoara, o formaţie de black metal al cărei recital, care pe alocuri sugera vechile ritualuri dacice, a încins şi mai mult atmosfera. Piesele grele, sonorităţile dure, coregrafia şi costumaţia compusă din măşti, coifuri şi platoşe au întregit un show exact pe gustul publiciului. Un membru al trupei a strigat la un moment dat fanilor: „Îmi place când văd că purtaţi la gât ciocanul lui Thor, dar mi-ar plăcea şi mai tare dacă aţi purta lupul dacic, pentru că daci suntetm cu toţii! Hai să urlăm cu toţii într-un glas, lupilor!”.
Cealaltă trupă mult-aşteptată a sosit tocmai din nordul îndepărtat, din ţara lui Thor, Suedia. Membrii grupului Diabolical au arătat că nu degeaba s-au născut în ţara „metalului greu”, unde „se mănâncă heavy metal pe pâine” (expresia aparţine unui tânăr din public), şi şi-au demonstrat valoarea, consolidată în timp şi de cele câteva albume de death metal realizate. Diabolical din Suedia au fost cei care au încheiat seara a doua a festivalului.
Se cuvine să spunem câteva cuvinte şi despre organizatorii care au făcut posibilă această ediţie a festivalului Gugulan Rock. Pe lângă faptul că a fost schimbată locaţia, sound-ul devine din ce în ce mai bun, luminile, atmosfera, organizarea, toate vădesc o maturizare a fenomenului, care nu poate decât să ne bucure. Într-un cuvânt, au reuşit să realizeze un eveniment aparte pentru aceste locuri, manifestări de care tinerii români au nevoie!
Poate, prin astfel de festivaluri, vom reuşi să oprim manelizarea tot mai evidentă a României!