Menu

Articol

„Boschetarul”, de Victor Nafiru, un roman al universalităţii noastre întru durere

Ziaristul şi prozatorul Victor Nafiru şi-a lansat, aseară, în sala de expoziţii „Horaţiu Vornica” a Casei de Cultră a Sindicatelor din Reşiţa, romanul „Boschetarul”, editura Gordian, Timişoara, 2017, în faţa a peste o sută de reşiţeni, scriitori, artişti, ziarişti, colegi sau foşti colegi, prieteni, cititori de literatură. Gazda lansării de carte, Marian Apostol, directorul Casei de Cultură a deschis evenimentul, amintind de faptul că prozatorul Victor Nafiru se află la al doilea roman, după ce, în anul 2009, a publicat romanul „Amanţi de sfârşit de săptămână”. Despre romanul „Boschetarul” au vorbit filologul şi criticul Ada D. Cruceanu, poetul Iacob Roman, ziaristul şi scriitorul Daniel Botgros, medicul Romeo Dumitrescu.

Referitor la roman, Ada D. Cruceanu a spus, printre altele:

„Dacă este vremea bloggerilor şi a scrierilor acestora, scrieri sau cum s-or fi numind acestea, iată că a apărut şi vremea romanului tradiţional, a romanului care pune în cheie realistă problemele realităţii de astăzi, ale zilei de astăzi. Este, din punctul meu de vedere, un roman consistent, un roman solid, care, chiar dacă se înscrie într-o temă generală a binelui şi răului, chiar acă are inserţii din tot ceea ce ţine de romanul dostoevskian, din tot ceea ce ţine de romanul camilpetrescian, este, prin datul referinţelor pe care le face, un roman al zilei de astăsi, un roman, pe de o parte, al Reşiţei, pe de altă parte, un roman al universalităţii noastre întru durere, viaţă şi moarte”.

Poetul Iacob Roman:

„Boschetarul este un roman viu, despre cădere şi decădere, despre faptul că micile greşeli se plătesc înmiit. Este un roman despre decăderea unui om din societate, despre imposibilitatea reîntoarcerii, pentru că, aşa se pare, odată ce ai căzut, societatea nu te mai vrea, nu te mai recunoaşte. Probabil că distanţa dintre înaltul societăţii şi subteranele ei, este la fel de mare ca între rai şi iad”.

„Este o carte despre noi”

„Mă bucur că după nouă ani de muncă reuşesc să aduc la lumină o nouă carte, un nou roman. Este un roman la care ţin mult, întrucât este o poveste de viaţă, o poveste despre supravieţuire într-o lume în care încercăm să ne salvăm de la păcatele pe care le facem într-un anumit moment al vieţii, uneori reuşim, uneori, nu! Uneori, cădem la treapta cea mai de jos a existenţei umane şi nu mai reuşim să facem pasul spre salvare. Este o carte care face parte din realitatea noastră imediată, care exprimă ce se întâmplă în societate, în Reşiţa noastră, în comunitatea românească”, a spus autorul romanului „Boschetarul”, Victor Nafiru.

„Boschetarul” este un roman care ne arată nu numai că micile greşeli se plătesc înzecit sau înmiit, ci şi că nici faptele bune nu rămân nepedepsite! Pe de altă parte, putem înţelege că orice biografie, dacă ai răbdare să o urmăreşti până la sfârşit, se termină tragic. Cum se termină şi mai toate romanele bune.

Powered by Jasper Roberts - Blog