Menu

Articol

NoelIS, un nou nume pe harta culturală a orașului Bocșa

Autor: 

Joi, 2 noiembrie 2017, la Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” din Bocșa, într-un cadru restrâns, a avut loc prezentarea unui autor și cărțile sale, un bocșean reîntors în țară de curând de pe meleaguri canadiene – Ionel Sporea.

„Dincolo de iubire și ură” – roman autobiografic în 3 volume - și volumul de poezii „Insula trandafirilor” au fost cărțile prezentate colegilor, foștilor dascăli și câtorva iubitori de lectură care au poposit în această rece seară de toamnă la bibliotecă pentru a cunoaște un nou scriitor bocșean.

Despre cărți și personalitatea lui Ionel Sporea au vorbit Gabriela Șerban, managerul evenimentului, medicul Mihaela Ghițu, fostă colegă a scriitorului, dar și învăţătorul Marcela Chitescu, dascălul care „i-a pus creionul în mână”, invitatului serii.

Întâlnirea s-a dovedit a fi una de suflet, iar cărțile lui Ionel Sporea au reușit să redeschidă pagini din trecutul – copilăria și adolescența – unora dintre participanți.

Ionel Sporea s-a născut în 19 iulie 1957 la Timișoara. Și-a petrecut copilăria la Bocșa (Caraș-Severin), aici urmând cursurile școlii gimnaziale și, tot aici, descoperind sportul care-i va marca întreaga existență: tenisul de masă.

De la vârsta de 15 ani pornește „aventura” vieții sale, o viață nu tocmai ușoară, nicidecum simplă. Aceasta se derulează în Bocșa, Timișoara, București, Belgia, Canada.

„Am jucat tenis de masă de mic copil și am fost campion național la vârsta de 13 ani. Iar ca o ,,explozie'' a destinului, în anul 1985 am devenit ''Primul Inventator'' din lume al Robotului modern de antrenament la tenis de masă; am antrenat la 2 cluburi profesioniste de tenis de masă din Belgia: TTC Wenduine si Smashing Torhout; am obținut trofeul de „Cel mai Bun Antrenor al Anului (1996 si 2000) în Canada și laureat cu multe alte distincții sportive; am participat ca antrenor al echipei naționale de juniori a Canadei la mai multe competiții internaționale în America de Nord și Europa, iar la Campionatul Mondial de Juniori (Franța, 2000) Canada s-a situat pe locul 7, cea mai mare performanță la vremea respectivă din istoria tenisului de masă canadian.” ne mărturisește Ionel Sporea.

Prin ambiție, multă muncă, perseverență, dar și credință, acesta reușește în viață, având o carieră de succes atât în țară cât și în străinătate. Îi sunt apreciate inteligența și seriozitatea, precum și munca stăruitoare, voința de a fi în permanență cel mai bun în tot ceea ce întreprinde.

„Am fost Responsabilul Compartimentului de SDV-uri (scule, dispozitive, verificatoare) la IMGB Bucuresti (cea mai modernă şi complexă uzină din România la vremea respectivă, având aceasta funcție și-n cadrul Fabricii de Echipamente pentru Centralele Nucleare - FECNE)). Aici, datorită unor împrejurari speciale, am avut ocazia sa dau mâna cu mai multi şefi de stat care ne-au vizitat uzina; am fost Manager de Producţie şi Mentenanţă la unele dintre cele mai mari şi renumite companii din lume: General Motors (industria de automobile); Bridgestone (fabricarea de anvelope de mare performanţă); Rolls Royce (industria de motoare de avioane); Paccar (fabricarea de camioane (TIR-uri) de mare tonaj; La General Motors am fost numit în „Centrul de Excelenţă al Managerilor'' datorită rezultatelor obţinute (nivel de 100% în atingerea obiectivelor de performanță)” - Ionel Sporea.

Ionel Sporea cochetează cu poezia încă din școala generală. A scris și a publicat de mic copil poezii la gazeta de perete a școlii, apoi în reviste literare din Caraș Severin și București. La moartea Prințesei Diana în 1997 a compus două poezii în memoria acesteia (în limba franceză) pe care le-a trimis Ambasadei Marii Britanii din Canada, care la rândul ei le-a transmis familiei regale britanice și, după trei săptămâni, a primit o ,,scrisoare de mulțumire'' semnată de familia regală.

Apoi, încet-încet, și-a scris cartea vieții sale intitulată „Dincolo de iubire și ură” și semnată NoelIS. De asemenea, semnează un volum de poezie „Insula trandafirilor”, dar și alte pagini biografice.

Cele patru volume consistente au văzut lumina tiparului la editura „Ecou transilvan” din Cluj Napoca și au girul criticului și istoricului literar Livius Petru Bercea, care consemna:

„Romantic (încă) în secolul 21, optimist exuberant, iremediabil și constant îndrăgostit, Ionel Sporea vine spre literatură cu câștigurile expresive ale celui pentru care textul literar nu e, prin faptul fizic al debutului editorial, o noutate, nu e o căutare, ci o modalitate certă de afirmare pentru cei cu talent și inspirație. [...] Volumul (Insula trandafirilor, nota red.) preponderent liric, cu o bună stăpânire a verbului, a relațiilor intime între cuvinte, ilustrând din plin una din afirmațiile autorului: „pentru noi (îndrăgostiții, n.n.) orice cuvânt are culoare.”

Volumele sunt frumoase, incitante și merită a fi lecturate, scriitura fiind una facilă, curgătoare, accesibilă. Personal, le recomand tuturor bocșenilor, unii dintre aceștia regăsindu-se ca personaje. Vor descoperi Bocșa, cu bunele și relele ei, vor descoperi oameni, evenimente, tradiții și obiceiuri. Vor descoperi, mai ales cei tineri, România dinainte de 1989.

Gabriela Șerban

Powered by Jasper Roberts - Blog