Menu

Articol

La Reşiţa s-a născut un filozof, Radu Cernătescu!

Am terminat de citit, aseară, prin surprindere, volumul „Arcanosophia. Repere pentru o fenomenologie a misterului”, de Radu Cernătescu, şi am bătut din palme ca la teatru! Sau ca la meci, cum doriţi dumneavoastră! Zic că am terminat de citit prin surprindere, fiincă, ieri, mai aveam de citit peste 100 de pagini, din volumul de peste 500, şi nu-mi propusesem să-l termin, mai ales că un ochi îl aveam îndreptat spre televizor, unde primarul capitalei, Gabriela Firea, şi premierul României, Mihai Tudose, se sfâşiau între ei. Celălalt ochi mi se cufundase în lectură, cu tot cu ochiul de rezervă, cel din ceafă, care, de fapt, este ochiul înţelept, ce face legătura cu trecutul, cu memoria sufletului, şi îmi spune când să mă uit la fotbal, la politică, la filme artistice, când să citesc o carte, când să admir natura, când să nu fac nimic. E ochiul gânditor, care, de cele mai multe ori, ia deciziile fără mine. Ce să zic, din punctul meu de vedere, de multe ori ia decizii proaste, dar, nu mă plâng, aşa melancolic cum e el, am navigat împreună prin spaţiu şi timp în mod acceptabil.

Şi ochiul gânditor mi-a tăiat legătura cu televizorul, n-am mai auzit/văzut nimic decât cartea. Şi misterele din cartea reşiţeanului Radu Cernătescu.

Păi, este o carte formidabilă! O carte necesară! Cel puţin, mie mi-a căzut la fix! N-ai cum să rezumi 500 de pagini într-o frază, două, dar o să risc acest lucru. Este cartea care demonstrează - culmea! - ştiinţific că tot ceea ce trăim noi, astăzi, pe pământ este consecinţa interrelaţiei omului cu misterul. Cartea, adunând informaţii, scrieri, citate, în mod cu totul nemaivăzut, arată în mod convingător (ştiinţific, cum spuneam), că ştiinţa, religia, arta, filozofia, toate, toate, sunt născute din întâlnirea omului cu misterul, din atitudinea omului faţă de mister! Este uluitor cum a reuşit omul acesta, Radu Cernătescu, să adune atâtea informaţii, din atâtea limbi, atâtea spaţii geografice şi culturale, şi să le topească într-un aliaj strălucitor, într-o filozofie luminos–întunecoasă a misterelor, care cuprinde viaţa omului din vremuri imemoriale până astăzi, chiar până mâine! Deci, ziceam că este uluitor, atât de uluitor, încât prietenul meu, poetul Iacob Roman, un om cu o memorie colosală, mi-a mărturisit, intrigat, că, după părerea lui, aşa ceva nu se poate! Nu se poate, decât, dacă nu cumva autorul a făcut un pact cu forţele oculte, asemenea lui Faust, ceea ce i-a dat puteri supranaturale, l-a făcut vrăjitor. Desigur, aş zice să luăm aceasta ca pe o parabolă.

Oricum, susţin că la Reşiţa s-a născut un filozof, nou-nouţ şi absolut original: Radu Cernătescu. Bine, posibil să se fi născut mai de mult, dar, eu acum am aflat. Putem să fim de acord cu filozofia lui, putem să nu fim de acord, dar, de acum înainte, nicio discuţie filozofică despre rostul omului în Univers, în viaţa altora, dar şi despre rostul omului în viaţa sa!, nu prea poate să ocolească această carte puternică „Arcanosophia”, de Radu Cernătescu!

Powered by Jasper Roberts - Blog