Menu

Articol

Gheorghe Ţunea: „Nu e uşor, dar sunt fericit!”

Profesorul Gheorghe Ţunea, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin, îşi petrece astăzi prima zi de pensionar. Teoretic. Nu şi practic, fiindcă, se ştie, după ce ţi-ai depus dosarul de pensie, mai aştepţi o vreme până ţi se aprobă. Dar, vorbind în termeni simbolici, începând de astăzi, 5 decembrie 2017, Gheorghe Ţunea are un nou statut; nu mai este ceea ce a fost, dar, într-un fel, este mai mult de atât. E mai mult decât ceea ce a fost, fiindcă, pentru comunitate, directorul Gheorghe Ţunea intră în istorie. Din perspectivă individuală, pentru unii oameni momentul pensionării este trist, pentru alţii, este zi de sărbătoare, dar pentru oricine este un moment încărcat de reflecţie şi nostalgie.

„Faptele pe alte fapte se clădesc!”

„Domnule director, cât de grea este despărţirea?”, l-am întrebat.

„Nu e uşoară, dar, mă gândesc acum şi sentimentul dominant este cel de împlinire. Eu plec, dar rămâne o agendă culturală bine structurată, zic eu, care cuprinde toate genurile artistice, rămân două reviste valoroase, „Reflex” şi „Nedeia”, prima de literatură şi cultură, următoarea, o revistă a culturii tradiţionale. Sunt lucruri scrise, care rămân mărturie şi care, sper, vor curge mai departe. Sigur, rămân în amintire faptele, pe lângă cele menţionate mai devreme, au mai fost mari şi frumoase festivaluri, concursuri, colocvii ale revistelor, spectacole minunate. Sunt amintirile mele, dar, sper să fi rămas şi în amintirile altora, să hrănească activitatea artistică şi culturală pe mai departe. Pentru că faptele pe alte fapte se clădesc”, mi-a răspuns Gheorghe Ţunea.

„Sunt onorat, pot să spun, chiar fericit!”

L-am mai întrebat dacă nu-i pare rău că a abandonat cariera artistică pentru care s-a pregătit în facultate.

„Nu-mi pare rău, pentru că tot cu artiştii am lucrat. Cu mari artişti! În 40 de ani de activitate am colaborat cu toţi marii artişti ai Banatului, cu cele mai valoroase şi prestigioase ansambluri populare din Banat. Nu vreau să dau nume, deşi mulţi ar merita menţionaţi, fiindcă, vă daţi seama, de-a lungul anilor am colaborat cu sute, de fapt, cu mii de mari muzicieni, coregrafi, solişti, instrumentişti, dansatori. Pentru aceasta sunt onorat şi, pot să spun, chiar fericit! Da, mai sunt fericit pentru că am avut parte de colegi foarte buni, de colegi excepţionali!”, a mai spus Gheorghe Ţunea.

Gheorghe Ţunea a fost directorul (în termeni mai noi, managerul) Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin timp de 17 ani, după ce timp de 10 ani a fost consilier muzical şi pentru arte ale spectacolului, la Direcţia pentru Cultură Caraş-Severin. Înainte de 1990, Gheorghe Ţunea a fost profesor de clarinet şi oboi la Şcoala de Muzică din Reşiţa şi la Palatul Pionierilor din Reşiţa, desfăşurând şi o carieră artistică de instrumentist la Ansamblul „Reşiţeana” şi la Ansamblul „Doina Timişului”.

Powered by Jasper Roberts - Blog