Festivalul „Scena ca o stradă” a oferit publicului reşiţean, ieri, o nouă seară de excepţie, cu două spectacole memorabile. Au fost spectacole deosebite faţă de tot ce s-a prezentat până în prezent şi deosebite între ele, în ciuda faptului că au fost, practic, două monodrame, actorii care au susţinut monologurile fiind secondaţi de câteva personaje tăcute sau de personaje culese din public, la fel de tăcute.
Primul spectacol, desfăşurat la Palatul Cultural din Reşiţa, a fost o producţie a Teatrului GUSTL din Croaţia, „Cerul desupra Zagrebului”, de Miro Medimorek, regia artistică - Miro Medimorek, cu artistul emerit Žarko Potočnjak, în rolul unui bătrân inginer constructor care îşi povesteşte întreaga viaţă, la o masă dintr-un bar, în compania unui tânăr ce pare a a-l asculta, dar nu rosteşte niciun cuvânt. Spectacolul pus în scenă, chiar de către autor, cu Žarko Potočnjak ocupând toată scena şi toată sala, dovedeşte că se pot face spectacole impresionante, „fără să scoţi flăcări pe gură” (cum, de altfel, mi-a şoptit actriţa Roxana Olşanschi), cu decor minimal, fără efecte speciale. Pur şi simplu, un mare actor, acest Žarko Potočnjak, care, într-o oră şi un pic, povestind întâmplările particulare trăite de inginerul constructor şi iubita sa Esther, a povestit toată istoria modernă a Croaţiei. Foarte, foarte bun, Potočnjak! E din stirpea unor actori, de genul, Marcel Iureş, Ştefan Iordache, Michael Caine sau... Anthony Hopkins.
„Fără cap”, un spectacol jucat... cu cap, inimă şi talent
Al doilea spectacol al serii a avut loc pe scana Casei de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa, cu Andrada Samoilă (din Reşiţa) în monodrama „Fără cap”, de Victor Chilinca, regia artistica - Aida Ganea. Spectacolul a dezvăluit în Andrada Samoilă o actriţă extrem de sensibilă, expresivă, mobilă, interpretând evoluţia unui personaj, din copilărie, în adolescenţă şi tinereţe, până spre un final lăsat oarecum deschis, însă care sugerează un destin tragic. Pe lângă jocul dramatic foate expresiv, actriţa dovedeşte şi certe calităţi vocale, interpretând fragmente de cântece copilăreşti, dar şi o litanie cutremurătoare. A fost un spectacol emoţionant, fără niciun moment de gol, un spectacol care a capivat publicul, încremenit, cu respiraţia oprită, încât nu s-a auzit nici musca, până la finalul potopit de aplauze.
În această seară festivalul internaţional de teatru de la Reşiţa se încheie. Ultimul spectacol din festival este susţinut de Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu, care prezintă „De veghe la Taj Mahal”, de Rajiv Joseph, în regia artistică a lui Radu-Alexandru Nica. Spectacolul va avea loc, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor.
Înainte de spectacolul teatrului din Sibiu, de la ora 18.00, la Palatul Cultural Reşiţa, va avea loc un eveniment festiv dedicat actriţei Camelia Ghinea, care împlineşte 30 de ani de teatru la Reşiţa.