Premiera filmului SWIM (Înot), în regia lui Sabin Dorohoi, a avut loc în această seară, la Cinema Dacia din Reşiţa, în prezenţa regizorului, a eroului filmului, Avram Iancu, a unei părţi din echipa de filmare. Filmul documentar, care prezintă aventura străbaterii Dunării, de la izvoare, până la vărsare, în Marea Neagră, are certe valenţe artistice, cu momente de tensiune, momente dramatice, şi, mai mult sau mai puţin surprinzător, cu momente de un umor tonic.
Avram Iancu, un erou generos
Filmul SWIM prezintă un personaj cu totul excepţional, pe bibliotecarul Avram Iancu din Petroşani, care, dincolo de calităţile sale fizice, pare a-şi extrage puterea din modul pozitiv în care priveşte viaţa, întâmpină înfruntările, în felul generos în care priveşte spre lume şi ţară, cum ştie să-şi aprecieze prietenii, cum ştie să fie patriot, fără să fie strident, cum se prezintă pe sine cu modestie, dar şi cu o energie luminoasă.
O galerie de personalităţi de excepţie
Avram Iancu, apoi, mai mulţi spectatori prezenţi în sala de cinematograf, l-au felicitat pe Sabin Dorohoi, pentru ideea de a realiza filmul, fiindcă faptele, oricât de frumoase, spectaculoase, excepţionale, ar fi, trec în uitare, dispar, practic, nu există, dacă nu sunt consemnate. Felicitările au fost şi pentru modul artistic în care a fost realizat filmul, care reuşeşte să fie captivant, proaspăt, de la început până la sfârşit. Aceasta, cu siguranţă, atât din inspiratele filmări şi reuşita selecţie a momentelor prezentate, cât şi datorită calităţilor personajelor. Vedem în film un erou cu voinţă, putere, umor şi inteligenţă, dar, alături de el mai sunt şi însoţitorii, care străbat Dunărea pe caiace, asigurând supravegherea înotătorului, unitatea echipei, atmosfera de încredere necesară unei asemenea performanţe, vedem o unguroaică plângăcioasă, pardon, sensibilă, Tünde, extrem de simpatică, mereu gata să izbucnească în plâns din cauza emoţiilor, dar, care asigură ireproşabil locurile de întâlnire, condiţiile de mâncat şi de dormit.
„Îmi doresc să fim uniţi!”
Referitor la resortul care l-a determinat să pornească în aventura străbaterii Dunării, Avram Iancu a mărturisit:
„Ceea ce fac eu, aş dori să-i unească pe Români. Pentru ca, împreună să ne bucurăm şi să fim mândri că suntem români. Aceasta îmi doresc eu cel mai mult, să fim, cu adevărat, mai uniţi în spirit. Vreau să spun că nu am făcut niciodată înot de performanţă, am cochetat cu înotul când am participat la câteva concursuri de triatlon, la sfârşitul anilor 90. Dar, m-am aplecat mai mult asupra nataţiei, din toamna anului 2013, când am citit o carte, din Biblioteca Municipală Petroşani, care m-a îndemnat să doresc să traversez înot Canalul Mânecii, pentru că, în ciuda celor 200 de ani ai travesărilor şi în ciuda faptului că existau 90 de sportivi, din peste 60 de ţări, care au realizat această performanţă, din păcate, nu era niciun român. Şi, atunci, am zis, hai să văd ce pot să fac eu pentu ţară, nu ce poate să facă ţara pentru mine, şi am pornit în această aventură!”
Filmul SWIM, regizat de Sabin Dorohoi, a avut premiera la Bucureşti, în data de 17 mai. Mâine, 22 mai, de la ora 17.00, filmul va fi prezentat la Petroşani, iar, în 24 mai, la ora 19.00, va avea loc premiera la Cluj.