Marele Premiu de Poezie al Francofoniei și al Societăți Poeților Franţei pentru anul 2018 a fost decernat poetului Toma George Maiorescu. De remarcat este faptul că Marele Premiu al Francofoniei a fost înfiinţat anul acesta prin decizia Comitetului Director al Societăţii Poeţilor Franţei şi prima personalitate care primeşte acest premiu internaţional este poetul Toma George Maiorescu, născut la Reşiţa, în anul 1928.
Preşedintele Societăţii poeţilor Franţei este poetul Jean-Charles Dorger. Premiul va fi conferit poetului român, în luna iunie 2018, în România, de către vicepreşedintele societăţii, Michel Bénard, în prezenţa delegatului pentru România, Manolita Dragomir Filimonescu. Data exactă şi locul de desfăşurare a festivităţii de premiere vor fi anunţate, însă, foarte probabil, evenimentul va avea loc la Reşiţa. La festivitatea de conferire a premiului (Grand Prix International de Poesie Francophone) au fost invitaţi, Cornel Ungureanu - preşedintele Uniunii Scriitorilor din România Filiala Timişoara, Ioan Cărmăzan - preşedintele Autorilor şi Realizatorilor de Film din România, Octavian Doclin - poet, preşedintele revistei „Reflex” la Reşiţa, membru al Uniunii Scriitorilor din România Filiala Timişoara, Vasile Bogdan - jurnalist şi critic literar. Au mai fost invitaţi: Nina Ceranu, Constanţa Marcu, Silvia C. Negru, Monica Rohan, Doina Moţ, Veronica Balaş, Ion Marin Almăjan, Ada Cruceanu, Liliana Ardelean, Dana Gheorghiu, pictori, jurnalişti, reprezentanţi ai autorităţilor locale.
Născut la Reşiţa, în 8 decembrie 1928, dintr-o familie de inteelctuali, Toma George Maiorescu este licenţiat în litere şi filosofie, cu studii la Universitatea din Cluj şi Bucureşti. Este poet, prozator, eseist, publicist şi profesor. A fost redacor şef la Revista Contemporanul şi redactor şef-adjunct la Revista România Pitorescă. Este laureat cu numeroase premii de poezie, naţionale şi internaţionale. În prezent, Toma George Maiorescu trăieşte în Los Angeles, California, Statele Unite ale Americii.
Redăm o poezie din volumul „Geneze la Borna Stelară”, publicat la editura TIM, Reşiţa, 2013, volum care cuprinde o selecţie de proză scurtă şi de poezii care au ca temă centrală Reşiţa, texte publicate de-a lungul anilor.
Bârzava
Bârzava mea limpede
Bârzava mea de cristal
râu de munte săgetat de păstrăvi
apă cu pas de ciută
şuvoi de argint adăpând rădăcinile brazilor
ochi de mare fulgerând prin fibre de oţel
Bârzava mea limpede
Bârzava mea de cristal
gonită-n conducte
măcinată-n turbine
galvanizată
strivită prin valţuri
laminată
topit
neagră părsăseşti oraşul
Bârzava mea limpede
Bârzava mea de cristal
fug vitele cu gurile arse
de apa ta ruginită
şi ultimii tăi peşti
s-au uscat în soare
culcaţi cu şira spinării pe mal
Bârzava mea limpede
Bârzava mea de cristal
tu mori în fiecare dimineaţă
la porţile oraşului meu
şi oraşul îşi ridică statuia pe mal
întinerită de apa ta vie
Bârzava mea limpede
Bârzava mea de cristal
Reşiţa, mai 1962