Menu

Articol

Cine este INET AG, acţionarul majoritar al UCM Reşiţa (UPDATE)

Problemele economico-financiare ale UCM Reşiţa au creat probleme sociale acute, prin concedierea a mii de angajaţi. Din anul 2013 începând, până în prezent, de la UCM Reşiţa au fost concediaţi 1.000 de oameni, numărul celor rămaşi în uzină ajungând la 1.000, dar şi aceştia lucrează sporadic, atunci când se obţine vreo comandă. În 2008 UCM Reşiţa avea 4.000 de angajaţi, iar în 1989 avea 14.000 de angajaţi. Din această cauză este explicabilă îngrijorarea şi preocuparea reşiţenilor faţă de soarta uzinei, care s-a identificat cu istoria oraşului.

Răspundem astăzi unui cititor, care, la rubrica dedicată comentariilor, ne-a transmis următoarea întrebare:

„Bai tata dar cand o sa ne explicati si noua cine dracu’ e INET GRUP asta?!!!!!!

Adica: Popescu, Ionescu etc.” (ne scrie cititorul Gelula, în 26 august 2015)

Conform informaţiilor oficiale INET AG este o firmă din Elveţia, cu sediul în Muntelier, o mică localitate de pe malul lacului Murtensee. Firma nu are pagină web. De pe unele situri de informaţii economice din Elveţia se pot afla date generale, sumare, cum ar fi adresa firmei, numere de telefon şi fax, şi faptul că managerul firmei este Ewald Schmutz.

Tot conform informaţiilor oficiale, de pe pagina web a UCM Reşiţa rezultă că INET AG (numită în diverse articole şi comunicate INET GROUP) este acţionarul majoritar al UCM Reşiţa, deţinând 96,7890 la sută din acţiuni. Ceilalţi acţionari sunt: Asociaţia Salariaţilor UCM Reşiţa – 0,6027 la sută şi mai mulţi acţionari individuali, care deţin 0,6083 la sută din acţiuni. INET AG a cumpărat, în 20013, acţiunile de la statul român, reprezentat prin APAPS (redenumit AVAS şi apoi AAAS) , cu 13 milioane de euro.

Având în vedere problemele apărute de-a lungul anilor la UCM Reşiţa, condamnarea directorilor Chebuţiu şi Preda, declanşarea procedurii de insolvenţă, concedierile de persoanal, despre proprietarul uzinei, acest INET AG, s-au interesat mai mulţi oameni, iar mai mulţi jurnalişti au făcut anchete pe acest subiect. Vă prezentăm câteva din concluziile acestor anchete:

„Grupul INET este reprezentat de omul de afaceri elveţian Beat Corpataux, care a fost implicat în mai multe afaceri în sectorul energiei alături de Bogdan Buzăianu, fostul proprietar al Energy Holding, unul dintre „băieţii deştepţi din energie". Energy Holding este compania care a încheiat în 2003 un contract pe zece ani cu Hidroelectrica pentru achiziţia de energie ieftină, pe care o revinde apoi către consumatori.” – Ziarul Financiar (zf.ro)

„Firma elveţiană care a cumpărat UCM Reşiţa în 2004, INET AG, a fost, iniţial, reprezentată de un fost partener de afaceri al lui Bogdan Buzăianu şi conectată tot la cel mai „deştept băiat” din sistemul energetic românesc.”  - Evenimentul Zilei (evz.ro)

„UCM Reşiţa este firmă de apartament! Investitorul strategic din Elveţia nu este INET, ci, Bogdan Buzăianu, un amic la cetăţeanului elveţian Beat Eugene Corpataux, care este trecut drept proprietar în acte. Privatizarea UCM Reşiţa s-a făcut în grabă, cu o slabă documentare”. – Argument („România furată” – UCM Reşiţa, o firmă de apartament! ).

Deci, conform celor mai multe informaţii din presa naţională şi locală, INET AG este o firmă de apartament din Elveţia, controlată de către omul de afaceri român, Bogdan Buzăianu.

Referitor la situaţia UCM Reşiţa, reamintim că termenul de ieşire din insolvenţă a uzinei este de 4+1 ani din momentul declarării insolvenţei (decembrie 2011). Astfel că, dacă societatea nu se redresează, falimentul poate fi declarat în decembrie 2015 sau poate fi amânat pentru încă un an, până în decembrie 2016.

UPDATE, ora 14.00 ====================

Nu se poate vorbi de faliment! UCM Reşiţa este sub observaţie

Conform unei precizări făcute telefonic de către un specialist implicat în soarta UCM Reşiţa, nu se poate vorbi despre un termen ameninţător în care să fie declarat falimentul UCM Reşiţa.

„Conform Legii 85/2014, numărătoarea anilor până când se încheie procedura insolvenţei începe din momentul în care se stabileşte un plan de reorganizare aprobat de către creditori. Până atunci societatea se află sub observaţie. UCM Reşiţa în prezent se află sub observaţie. În momentul în care se va aproba planul de reorganizare va începe numărătoarea perioadei de derulare a acestui plan, iar la UCM Reşiţa această perioadă este de 3+1 ani. În concluzie, nu se poate vorbi despre ameninţarea iminentă cu falimentul la UCM Reşiţa”, ne-a precizat sursa noastră de încredere, sub rezerva anonimatului.

Powered by Jasper Roberts - Blog