Menu

Articol

În anul Centenarului, înalte feţe bisericeşti primesc titlul de Cetăţean de Onoare al judeţului

În şedinţa ordinară din această lună, care se va ţine miercuri, 28 noiembrie, consilierii judeţeni vor vota patru proiecte de hotărâre privind acordarea titlului de „Cetăţean de Onoare al judeţului Caraş-Severin” unui număr de patru înalte feţe bisericeşti care şi-au legat activitatea de judeţul nostru.

Două dintre ele se acordă, post-mortem, episcopului Miron Cristea şi episcopului Martir dr. Valeriu Traian Frenţiu, iar alte două titluri Î.P.S. Timotei Seviciu, arhiepiscop al Aradului, şi Preasfinţitului Alexandru Mesian, episcop roman unit, greco-catolic al Eparhiei din Lugoj.

Reamintim că Miron Cristea, născut în 1868 la Topliţa şi mort în 1939, a fost primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, 1925-1939, prim-ministru, februarie 1938-martie 1939. În decembrie 1909 a fost ales episcop al Caransebeşului, miltând pentru şcolile confesionale româneşti din Banat, în condiţiile în care guvernul maghiar de la Budapesta încerca să le desfiinţeze.

Valeriu Traian Frenţiu s-a născut la Reşiţa, 25 aprilie 1875, fiind fiu de preot unit. În 1912 a fost numit episcop al Lugojului, apoi a fost transferat la Episcopia Oradea Mare. Sub păstorirea sa s-au construit şi reparat numeroase case parohiale şi s-a modernizat staţiunea Stâna de Vale. După război, în urma refuzului repetat de a trece la Biserica Ortodoxă Română, a fost dus la Mănăstirea Căldăruşani, iar în 1950 a ajuns în închisoarea de la Sighet, unde avea să moară în iulie 1952, fără să fie judecat.

Î.P.S. Timotei Seviciu este născut la Timişoara, în anul 1936, fiind pentru o perioadă scurtă, în 1961, profesor Seminarul Teologic Caransebeş.

Preasfinţitul Alexandru Mesian, năcut în 1937 în localitatea Ferneziu, din judeţul Maramureş, este episcop diecezan al Lugojului. În 1994  Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit membru al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștine din Roma, iar în anul 1995 a fost numit membru al Comisiei Mixte de Dialog Teologic între Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă.

Powered by Jasper Roberts - Blog