Menu

Kirchweih

Kirchweich la Văliug

Duminică, 30 septembrie, în comuna Văliug, de la poale de Semenic, va avea loc sărbătoarea Bisericii Romano-Catolice, Kirchweich, ruga satului în variantă germană. Conform tradiţiei de Kirchweich, germanii din Văliug organizează un alai pe străzile comunei, ridică „Pomul Belşugului” şi organizează un bal în costume tradiţionale şvăbeşti.

Primele lecţii de zbor

Astăzi e mare sărbătoare creştină, e ziua de naştere a Sfintei Marii, zi despre care îmi aduc aminte cu mare plăcere, fiindcă, în vremea copilăriei mele, era sărbătoarea satului. Era Kircheweih la Jamu Mare, sau, cum îi ziceam noi, Chirvai, pentru că satul era locuit preponderent de nemţi. Acum, nu mai sunt nemţi în sat, poate unul, doi, să fi rămas să-şi trăiască ultimele zile.

Sărbătoarea Kirchweih-ului, de hramul bisericii romano-catolice din Oraviţa

Cea mai veche biserică romano-catolică aflată în funcţie din Banatul Montan, biserica din Oraviţa, are aproape trei secole de existenţă şi se află, astăzi, în sărbătoare. Biserica romano-catolică „Înălţarea Sfintei Cruci” din Oraviţa Montană sărbătoreşte, astăzi, joi, 14 septembrie, 285 de ani de la sfinţire. În prezent, parohia şi biserica sunt păstorite de preotul Daniel Dumitru.

Fericirea de S'Măria Mică

De S'Măria Mică era chirvait (kirweih) în sat şi pe la gazde se adunau invitaţii, multe neamuri din Germania Federală, neamuri şi prieteni de pe la oraş. Micuţa casă a bunicilor mei se umplea de musafiri, aşa că nu era loc pentru mâncat decât în curte, sub nucul uriaş, unde se puneau cap la cap toate cele trei mese aflate în casă, în plus se mai împrumuta o masă şi din vecini.

O fotografie rară: Paul Schwirzenbeck, ultimul locuitor din Lindenfeld

Paul Schwirzenbeck, ultimul locuitor din Lindenfeld

Scriitorul Erwin Josef Ţigla ne-a transmis la redacţie o serie de fotografii, realizate sâmbătă, 23 aprilie a.c., în „satul-fantomă“, Lindenfeld, din Munţii Semenicului. Satul părăsit, care a stârnit imaginaţia multor scriitori şi artişti, este încărcat de mister şi legendă, deoarece a păstrat aerul unei localităţi abandonate intempestiv, asemenea unei corăbii naufragiate. Casele s-au păstrat, o vreme, în bună stare, unele dintre ele cu mobilierul, vasele şi uneltele din gospodărie lăsate la îndemână, de parcă urma să fie utilizate a doua zi.

Pagini

Powered by Jasper Roberts - Blog