Menu

Articol

În 2017, primarul Reşiţei declară război samsarilor imobiliari

Ioan Popa

Cine îşi imaginează că în Reşiţa nu există persoane care s-au îmbogăţit de pe urma imobilelor obținute în urma privatizărilor mai mult sau mai puțin dubioase se înșeală. E adevărat, samsarii de pe piața imobiliară locală nu se compară cu mafia țigănească din Timișoara, ca să nu mai vorbim de rechinii din București. Dar și așa, de-a lungul anilor aceştia au încercat să eludeze legea prin a nu-și evalua periodic clădirile, evitând în acest fel plata unor impozite mai mari către bugetul local.

În ședința de consiliu local din luna decembrie, primarul Reșiței, Ioan Popa a dezvăluit faptul că: „În Reșița există imobile pentru care se plătesc impozite mizerabile, la nivel de impozite de apartament! Vorbim de centre comerciale unde desfășoară activități în chirie tot felul de antreprenori. Îi putem duce de la 1 la 5 la sută și cu un adaos de încă 50 la sută și, de fapt, ajungem la 7,5 la sută, dar tot din acea valoare derizorie. Așteptăm să vedem dacă anul acesta își reevaluează clădirile și avem și mijlocul prin care le putem cere o evaluare independentă a unor evaluări făcute înainte de 2015. Eu pe această cale încerc amiabil să-i determin să se conformeze voluntar, să-și recalculeze impozitele și să vină să plătească impozite corecte și cinstite”.

Popa nu a pronunțat nume de proprietari, însă a lăsat să se înțeleagă că nu este vorba de unul sau doi, ci de mai mulți afacerişti aflați într-o astfel de situație.

Edilul-șef a mai spus că există destui administratori de societăți comerciale care fentează de ani de zile bugetul local, plătind impozite foarte mici, prin subevaluarea imobilelor deținute.

 „Avem birouri la Blocul 800 care se închiriază cu 13,52 lei pe lună! Este o situație inacceptabilă. E un preț mai mic decât al unui pachet de țigări. În Reșița, sunt în momentul de față o grămadă de samsari, care au imobile evaluate la valori foarte mici preferând să plătească 5 la sută din acele valori decât să-și reevalueze imobilele. Atunci noi avem dreptul legal să mai adăugăm 50 la sută la acele 5 procente. În Reșița sunt imobile în zone centrale pentru care se plătesc impozite egale cu cele pentru unele case. Vorbim de suprafețe de sute și chiar mii de metri pătrați. Nu vorbesc despre TMK şi UCM Reşiţa care au în proprietate foarte multe clădiri, întrucât şi una, şi alta au proprietăţi care sunt evaluate o dată la trei ani şi, ca atare, nu vor trebui să plătească impozit de 7,5%“ a ţinut să precizeze primarul Reșiței“.

Powered by Jasper Roberts - Blog