Astăzi împlineşte 96 de ani. O vârstă la care mulţi visăm, dar la care puţini reuşim să ajungem. O vârstă ce are în spate un trecut trăit în demnitate, în care s-au învălmăşit bucuriile şi tristeţile, împlinirile şi durerile.
Aceasta este pe scurt povestea lui Ştefan Filip, din Sasca Montană, născut în 1922 într-un sat din Mehedinţi, într-o familie înstărită şi numeroasă, cu nouă copii în total. Povestea lui Ştefan Filip poate fi povestea oricărui om ajuns la această vârstă venerabilă. Ceea ce îl deosebeşte de alţii este faptul că se numără printre puţinii veterani de razboi din Caraş-Severin aflaţi în viaţă. În tot judeţul mai trăiesc doar 68 de participanţi în cel de-al doilea Război Mondial, aşa cum afirmă col. Ion Pasăre, comandantul Centrului Militar Judeţean Caraş-severin, iar în zona Oraviţei aceştia pot fi număraţi pe degetele unei singure mâini.
După aproape trei ani petrecuţi pe front, după cum ne mărturisea fiul acestuia, Ştefan Filip a participat la luptele pentru eliberarea ultimei palme de pământ românesc, dar şi la eliberarea Ungariei şi Cehoslovaciei. A plecat pe jos din Bucureşti şi s-a întors tot pe jos acasă.
După război a ajuns la Reşiţa unde a lucrat ca sudor la CSR, apoi la Mecanică Grea şi Ansambluri Sudate, din UCMR, de unde a şi ieşit în pensie. Nu se plânge de pensie, în schimb se gândeşte la cum s-ar fi descurcat în viaţă cu indemnizaţia de veteran de război, de doar 561 de lei, dacă nu ar fi lucrat în uzină. O indemnizaţie cât o palmă pe obrazul celor care s-au jertfit pe frontul de luptă.
Marea durere a lui Ştefan Filip e că, de 11 ani nu mai vede lumina soarelui, ci doar o simte atunci când aceasta-i încălzeşte obrazul. Totul i se trage de la o operaţie făcută la Timişoara unde a mers împreună cu ortac de-al său, şi el cu probleme asemănătoare. În cazul ortacului operaţia a reuşit, pe când la el nici puţinul pe care îl vedea atunci nu îl mai vede acum. În rest, e sănătos la trup, chiar şi la minte, povestind lucruri de mult întâmplate, atunci când este întrebat de cei doi copii şi nepoţi.
Ieri, cu o zi înainte de ziua de naştere, Ştefan Filip a avut parte de o surpriză, fiind vizitat de şeful Statului Major al Centrului Militar Judeţean, lt. col. Silviu Neagoe, şi de preşedinta Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, Filiala Caraş-Severin, Lucia Letea, care l-au felicitat pentru vârsta împlinită, urându-i sănătate în continuare şi ani mulţi liniştiţi, alături de familie.