Menu

Articol

Statele Unite ale Americii lovesc Siria (UPDATE)

Autor: 

BMTF, 7 aprilie - NEW UPDATE: Cel puțin 15 bombardiere syriene au fost distruse la sol, a indicat agenția de presă syriană Al Masdar News, citată de mass-media ruse. În afară de bombardiere, în atac au fost distruse un hangar și depozite de combustibil, ceea ce a condus la declanșarea unor explozii și a unui puternic incendiu. 

Televiziunea rusă Rossia 24 a difuzat și imagini de la baza syriană vizată. Din imagini se puteau vedea cel puțin două avioane încă intacte în hangarul lor din beton armat. 

Postul de informații a arătat de asemenea impactul unei bombe care a înnegrit pista de aterizare, care a rămas totuși intactă, înainte de a filma craterul făcut de o altă bombă care a străpuns solul.

Russia Today informase anterior, citînd mass-media din regiunea Orientului Mijlociu, că armata syriană a reușit să evacueze personal și echipamente de la baza aeriană înainte de atacul american

"Atacul asupra bazei aeriene seamănă cu bombardarea Yugoslaviei, intervenția militară în Iraq, distrugerea Lybiei și cu alte acte de nerespectare a dreptului internațional de către Statele Unite ale Americii", a declarat Igor Morozov, membru în Comisia de securitate și apărare din Consiliul Federației. 

La rîndul ei, China a cerut vineri "să se evite deteriorarea situației", condamnînd totodată "folosirea armelor chimice de către orice țară", relatează AFP. "Sîntem profund șocați" de atacul asupra Khan Shaykhun, "pe care-l condamnăm ferm (...) Ne opunem utilizării armelor chimice, indiferent de țară sau organizație, indiferent de circumstanțe și de scop", a declarat Hua Chunying, purtătoarea de cuvînt a Ministerului de Externe chinez. Totodată, China a cerut "o anchetă independentă și completă". "Avem nevoie de dovezi solide", a spus oficialul chinez. 

Această reacție a avut loc chiar în momentul în care agenția oficială chineză Xinhua a anunțat că președintele american Donald Trump, care a ordonat loviturile în Syria în marja unei reuniuni în Florida cu omologul său chinez Xi Jinping, a fost de acord să efectueze o vizită în China în 2017.

UPDATE: Loviturile SUA au distrus aproape în totalitate baza aeriană vizată, situată lîngă orașul Homs, și au ucis şase militari syrieni, între care și un general de brigadă din forțele aeriene syriene. Zeci de militari au fost de asemenea răniți.  Aeroportul a fost distrus în totalitate: pista, depozitul de combustibil și clădirea apărării aeriene au fost pulverizate. Şase persoane au murit în urma atacului, a transmis armata syriană, care a adăugat că va continua ”lupta împotriva terorismului” pentru a readuce ”pacea şi securitatea în toată Syria”. 

Atacurile cu rachete ale SUA ”servesc intereselor grupărilor armate teroriste”, a declarat guvernatorul provinciei Homs, unde a avut loc operaţiunea americană, informează Tass. ”Conducerea şi politica syriană nu se va schimba”, a declarat Talal Barazi, guvernatorul provinciei Homs. ”Acesta nu este primul atac şi nu cred că va fi nici ultimul”, a adăugat acesta.

Baza Shayrat, situată în provincia Homs din centrul Syriei, a fost lovită în jurul orei 00:40 GMT de 59 de rachete Tomahawk trase de pe distrugătoarele americane USS Porter și USS Ross, care se aflau în Mediterana orientală.

Conform Pentagonului, serviciile de informații americane au stabilit că avioanele care au comis atacul chimic contra localității Khan Shaykhun decolaseră de la baza Shayrat. Syria a confirmat că avioanele sale atacau poziţii teroriste din Khan Shaykhoun, explicînd însă că probabil au fost atinse laboratoare chimice ale insurgenţilor susţinuţi de Occident.

Regimul Bashar al-Assad a distrus arsenalul chimic acum cîţiva ani, la solicitările Occidentului şi sub supravegherea inspectorilor ONU.

Atacul cu rachete afectează semnificativ relațiile dintre SUA și Rusia, deja într-o stare lamentabilă, consideră Kremlinul. Purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că Vladimir Putin, aliat fidel al președintelui Bashar al-Assad, consideră raidurile americane drept o ''agresiune împotriva unei națiuni suverane''. Totodată, Kremlinul apreciază că atacul, care a fost comis pornind de la un pretext inventat, este o încercare cinică de a distrage atenția lumii de la numărul mare de civili uciși în Iraq. 

"Israelul susține în totalitate decizia președintelui Trump și speră că acest mesaj hotărît în fața acțiunilor josnice ale regimului Bashar al-Assad va fi auzit nu doar la Damasc, ci de asemenea și la Teheran, Phenian și în altă parte", conform comunicatului transmis de biroul premierului Benjamin Netanyahu, citat de AFP. 

"Eu cred că în acest moment, prin acest atac în Syria, Statele Unite dau șah celorlalte mari puteri — Rusia și China, în același timp. Dă șah Rusiei prin faptul că Rusia este principalul aliat al președintelui Syriei, Bashar Al-Assad, deci atacurile împotriva regimului syrian inevitabil reprezintă o problemă și pentru Moscova, dar dă și șah indirect Chinei, pentru că președintele Chinei este în acest moment în Statele Unite", a declarat vineri pentru AGERPRES, Iulian Fota, directorul Colegiuli Naţional de Informaţii.

Fostul ministru al Afacerilor Externe Cristian Diaconescu a afirmat, vineri, că prin atacul cu rachete, Statele Unite ale Americii au dorit să transmită un mesaj și a anticipat că în următoarele 24-48 de ore jucătorii internaționali în domeniul securității se vor pronunța pe acest subiect.

Bashar al-Assad, preşedintele Syriei, a acuzat Statele Unite, Israelul şi Uniunea Europeană de susţinerea "teroriştilor" implicaţi în războiul civil syrian, subliniind că singura opţiune pe care o are este "victoria".

Donald Trump a declanșat joi noapte lovituri contra Syriei ca răspuns la un atac chimic prezumtiv imputat "dictatorului Bashar Al-Assad", președintele american cerînd "națiunilor civilizate" să oprească masacrul din această țară în război, scriu vineri dimineața agenţiile internaţionale de presă. 

Statele Unite au lansat mai mult de 50 de rachete de croazieră Tomahawk de pe distrugătoare ale marinei americane din estul Mediteranei împotriva mai multor ținte din baza "Shayrat", au declarat oficiali americani citați de Reuters, ca răspuns la atacul chimic pentru care Washingtonul învinuiește forțele președintelui syrian Bashar Al-Assad. 

Lovitura a fost efectuată cu "59 de rachete", a arătat un repsonsabil al Casei Albe, citat de AFP, indicînd că baza aeriană Shayrat este "asociată programului" syrian de arme chimice și "direct legată" de evenimentele "oribile" de marți, cînd cel puțin 86 de persoane, printre care 30 de copii și 20 de femei, au fost ucise într-un presupus atac chimic în nord-vestul Syriei. Mai multe țări, inclusiv Franța și Marea Britanie, au denunțat regimul președintelui Bashar al-Assad ca fiind responsabil pentru acest atac. 

Televiziunea syriană a calificat loviturile americane ca "agresiune", o sursă militară syriană evocînd "pierderi".

Coaliția opoziției politice syriene, în schimb, și-a exprimat satisfacția. 

În total, comandamentul forțelor americane în Orientul Mijlociu dispune de cel puțin 35.000 de militari, potrivit unei estimări făcute de centrul de studii american Heritage.

Împotriva regimului lu Bashar al-Assad, SUA pot conta pe navele Flotei a VI-a, cu baza la Napoli (Italia), capabile să lanseze rachete Tomahawk asupra unor obiective terestre situate la peste 1.000 km.

Distrugătoarele USS Porter și USS Ross, ambele echipate cu acest tip de rachete de croazieră, se află în estul Mediteranei, potrivit unui responsabil din marina americană.

În septembrie 2014, navele americane au lansat 47 de rachete Tomahawk în cursul primei nopți a loviturilor americane împotriva pozițiilor deținute în această țară de Statul Islamic (SI).

Nava de transport amfibie USS Mesa Verde se află de asemenea în estul Mediteranei.

Navele Flotei a V-a, cu baza în Bahrein, în Golful Persic, întăresc de asemenea prezența militară navală americană în Orientul Mijlociu, în Golf și în Marea Roșie.

Portavionul George H.W. Bush se află în prezent în Golf, în misiune de sprijin pentru operațiunile împotriva Statului Islamic.

De asemenea, SUA utilizează mai multe baze aeriene în Orientul Mijlociu, dintre care cea mai apropiată de Syria este cea de la Incirlik, în sudul Turciei, situată la 100 km de frontieră.

Armata americană mai utilizează și o bază în Iordania și dispune de baze aeriene importante în Kuweit, Qatar și Emiratele Arabe Unite.

SUA au desfășurat în regiune cele mai performante avioane de care dispun, avioanele de luptă F-15, F-16, F-22, avioane de realimentare KC-135, avioane radar Awacs și bombardiere strategice B-52.

Avionul invizibil F-22 Raptor a cunoscut botezul focului în Syria, în septembrie 2014.Extrem de dificil de detectat, acest avion — a cărui fabricare a costat prețul astronomic de 360 milioane de dolari — este capabil să zboare cu o viteză care depășește Mach 2 și să-și lanseze bombele ghidate prin laser de la 25 km de țintă.

Dronele Reaper și Predator patrulează permanent pe cerul Iraqului și al Syriei, supraveghind situația la sol, unde amenință cu atacuri cu rachete Hellfire.

Pe teren, în Syria, SUA au desfășurat în nord-estul țării aproape 900 de consilieri militari, membri ai forțelor speciale și artileriști.

Tunuri ale pușcașilor marini ajută alianța arabo-kurdă să-și desfășoare ofensiva asupra Raqqa, capitala Statului Islamic în Syria.

Ei au amenajat o pistă de aterizare la Kobane, în apropiere de frontiera turcă, pentru a putea primi avioane cargo militare C-17, capabile să aducă la fața locului vehicule blindate.

În Iraq, americanii au desfășurat peste 5.000 de militari cu misiuni de formare, consiliere și asistență armatei iraqiene.

Tunuri americane și elicoptere de atac Apache sînt utilizate, de asemenea, pentru susținerea trupelor iraqiene. (Sursa: M-SecurityNews)

Powered by Jasper Roberts - Blog