Din cele şapte cereri de finanţare, totalizând 20 de blocuri, respectiv 35 de scări solicitate de Primăria Municipiului Reşiţa, şase au fost respinse.
Lucru mai puţin cunoscut de noi toţi, este faptul că eligibilitatea în cadrul proiectului „Eficientizarea energetică a blocurilor de locuințe din Reșița”, parte componentă a Programului Operaţional Regional 2014-2020, ţine şi de o parte subiectivă, iar de acest lucru se fac vinovate asociaţiile de proprietari. Mai precis, din cauza lucrărilor neautorizate din apartamente şi nu numai.
În acest caz este nevoie de angajarea asociațiilor de proprietari și a Primăriei Reșița pentru demolarea lucrărilor neconforme executate ulterior construcției blocurilor până cel târziu la expirarea termenului de 30 de zile lucrătoare de la primirea notificării privind demararea etapei precontractuale – în speță demolarea acoperișurilor.
„Primăria Reșița consideră că această cerință poate duce la deteriorarea blocurilor de locuințe având în vedere perioada lungă de timp între demolare și execuția efectivă a lucrărilor la acoperișul blocurilor, întrucât de la momentul semnării contractului de finanțare și până la începerea efectivă a lucrărilor de construcții există o perioada minimă estimată de 7-8 luni (în care se realizează achiziția proiectului tehnic, achiziția lucrărilor de construcții, organizarea de șantier etc.), și ținând cont de faptul că șarpantele au fost executate pentru că la momentul respectiv hidroizolația peste ultimul nivel nu era corespunzătoare și permitea infiltrații ale apei pluviale în apartamente”, se arată în comunicatul primăriei.
Primăria Reșița a propus în scris la ADR VEST modificarea ghidului solicitantului în sensul realizării lucrărilor de demolare a acoperișurilor până la data începerii efective a lucrărilor de execuție.
Conducerea primăriei Reşiţa consideră că, având în vedere gradul redus de depunere și numărul mare de proiecte respinse, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional va lansa o cerere de proiecte cu termen limită pentru suma rămasă disponibilă în perioada imediat următoare, conform ghidului solicitantului.
„Menționăm că gradul redus de contractare se datorează diversității mari a situațiilor particulare aplicabile blocurilor de locuințe provenite din numeroasele intervenții făcute de proprietarii apartamentelor dealungul timpului. Din acest punct de vedere, Primăria Reșița consideră oportună depunerea proiectelor în cadrul primului apel pentru a putea găsi soluții în avantajul beneficiarilor la aceste situații particulare”, se mai arată în comunicat.
Din totalul proiectelor depuse, au rămas în evaluare un număr de 21 de proiecte, cu o valoare cumulată nerambursabilă de 8,66 milioane euro, reprezentând 20,20% din valoarea totală a alocării financiare pentru regiunea Vest.