GEC NERA continuă să se războiască cu autoritățiile și cu factorii responsabili în conservarea ecosistemelor. În opinia reprezentanților ONG-ului orăvițean, Romsilva, condusă de „specialiști în silvicultură”, atentează în mod planificat la siguranța națională prin legalizarea degradării și distrugerii resurselor naturale din parcurile naţionale Domogled Valea Cernei şi Cheile Nerei - Beuşniţa,
Potrivit consilierului pentru relaţii publice din cadrul GEC NERA, Doina Mărgineanu, în Parcul Național Domogled – Valea Cernei, RNP Raomsilva și-a propus în anul 2017 să taie peste 11.900 metri cubi de arbori cu vârsta de 130 – 170 ani, preponderent fag, din văile Vlăsia Mare, Vlăsia Mica și culmea Radocheasa. Aceste păduri de valoare deosebită sunt situate în zonele sălbatice ale parcului național fiind foarte posibil păduri virgine, cvasivirgine și seculare.
„Administrația Parcul Național Domogled – Valea Cernei din cadrul Romsilva, condusă de mult prea mulți ani de către silvicultorul Ioan Gașpar, a realizat un plan de management al parcului național care permite și favorizează exploatarea forestieră a celor mai bătrâne păduri din cele mai sălbatice locuri. Pentru a avea o zonă de protecție strictă și integrală cât mai mare a inclus majoritatea stâncăriilor, versanți abrupți și pajiști unde oricum nu se efectuau exploatări forestiere, manipulând astfel opinia publică în cel mai josnic mod cu putință!
Planul de management a fost realizat de firma SC EPMC Consulting SRL prin Silviu Megan silvicultor, fost director al Parcul Național Domogled – Valea Cernei și a fost aprobat de Ministerul Mediului unde ministru era d-na Cristina Paşca Palmer iar secretar de stat pentru păduri şi responsabil direct pentru planurile de management era silvicultorul Erika Stanciu.
Exploatarea pădurii este scoasă la licitație de Direcția Silvică Mehedinți din subordinea Romsilva iar exploatarea va fi realizată probabil de o firmă de succes din zonă. Cei implicați știu de ce!
Controlul este realizat de Garda Forestieră, adică de silvicultorii proveniți din Ocoalele Silvice care nu întotdeauna au avut punctul forte moralitatea”, se arată în comunicatul de presă al GEC NERA, semnat de Doina Mărgineanu.
Reprezentanții ONG-ului spun că în cazul Parcului Naţional Cheile - Nerei Beuşniţa situaţia este aproape trasă la indigo. Cristina Paşca Palmer şi Erika Stanciu, la cererea RNP Romsilva, au refuzat în 2016 o varianta de plan de cu o puternică argumentare ştiinţifică făcută de Universitatea de de Ştiinţe Agricole Timişoara şi prin intermediul "specialiştilor" din minister şi RNP Romsilva au modificat aceasta varianta astfel ca in varianta aprobata de plan de management apare o zonă de protecție strictă și integrală foarte mare cu aceleaşi stâncării şi versanți abrupți.
„Parcurile naționale ocupă o suprafață de 1,3% din România iar silvicultorii și grupurile de interese din domeniul exploatării forestiere recurg la toate mijloacele posibile pentru ca zi de zi să exploateze și aceste păduri de interes național ale românilor.
Ministerul Mediului nu ia măsuri concrete pentru protejarea reală a parcurilor național și nu acționează pentru administrarea efectivă de către stat a ariilor naturale protejate de interes național”, se mai arată în comunicatul de presă al GEC NERA.