Primăria Reşiţa a publicat, în sfârşit, studiul intitulat „Barometru social - diaspora reşiţeană”, studiu realizat de Biroul de Cercetări Sociale Bucureşti, împreună cu Universitatea „Eftimie Murgu” Reşiţa, la comanda Primăriei Reşiţa. Studiul a fost realizat în perioada noiembrie 2016 – februarie 2017. Cu această ocazie, am aflat câţi reşiţeni locuiesc în Reşiţa, câţi au plecat, cu ce se ocupă, ce vârste au studii, naţionalitate, religie etc. Oficial, Reşiţa are 73795 de locuitori, însă, numai 60.815 mai locuiesc efectiv în Reşiţa, ceilalţi fiind plecaţi prin alte ţări şi vin la Reşiţa doar în vizită. Dacă mai vin.
Barometrul, aparent sec, conţine, în cifre, viaţă, tristeţe şi speranţă, depinde din ce unghi îl citeşti, însă, cu siguranţă constituie „un portret” interesant şi un instrument util pentru administraţia locală. Îl felicit pe primarul Ioan Popa pentru iniţiativa de a-l realiza.
Abordez, astăzi, doar două aspecte care mi-au sărit în ochi, la o primă lectură. Aspecte aparent pozitive. Am ales unghiul pozitiv de abordare, fiindcă cele pline de tristeţe şi deznădejde s-au aglomerat în paginile ziarelor, în dezbaterile oficiale şi în cele neoficiale, de cartier, de parc, de terasă ori de frizerie.
Citesc că numărul persoanelor cu contract de muncă este 24.611. Adică 35,9% (aproape 40%) din reşiţeni sunt salariaţi. Pensionari sunt 20.294 de locuitori, adică 29,6% din totalul reşiţenilor care trăiesc în oraş. Astfel, numărul salariaţilor din Reşiţa îl depăşeşte pe cel al pensionarilor, cu 10%. Un raport supraunitar, de 1,21 salariaţi la un pensionar, lucur pozitiv în sine, dar şi raportat la situaţia pe ţară, unde numărul de pensionari este aproximativ egal cu numărul de salariaţi. Aceasta după ce zeci de ani au fost mai mulţi pensionari decât salariaţi. Deci, la Reşiţa avem cu 10 la sută mai mulţi salariaţi decât pensionari, ceea ce dă o dinamică pozitivă oraşului. Totuşi, la o analiză mai atentă, vedem că numărul de angajaţi în sistemul de învăţământ este 14.551, deci mai mult de jumătate din angajaţi sunt în învăţământ. Dacă ţinem cont că mai sunt şi multe alte mii de angajaţi bugetari în administraţia publică, Consiliu Judeţean, Primărie, Poliţie, Jandarmerie, Administraţia Financiară etc., rezultă că sunt mult mai mulţi cetăţeni care consumă de la buget, decât cei care produc bani pentru buget. Dar şi bugetarii plătesc taxe şi impozite, aşa că, haideţi să rămânem cu impresia de bine că la Reşiţa sunt mai mulţi salariaţi decât pensionari.
Al doilea aspect este cel… fierbinte! Aflăm din studiu că în Reşiţa sunt 332 de locuitori cu diplomă de doctor. Un număr foarte bun, dacă nu cumva impresionant de cetăţeni care au absolvit cele mai înalte studii ştiinţifice, finalizate cu teze de doctorat care găsesc răspunsuri relevante la întrebări importante pentru întreaga omenire! Pentru că devine doctor cel care găseşte răspunsuri originale la astfel de întrebări, cel care, prin efort susţinut, obţine rezultate ştiinţifice relevante, până atunci necunoscute pe plan mondial! Aşadar, din acest punct de vedere, Reşiţa stă extraordinar de bine! Are peste 300 de specialişti de cea mai înaltă pregătire care deţin răspunsuri la cele mai grele întrebări privind viitorul Reşiţei.