Creştinii sărbătoresc astăzi Boboteaza sau Botezul Domnului. Această zi este ultima din ciclul de 12 zile ale sărbătorilor de iarnă, care încep cu Ajunul Crăciunului. După ce, în această dimineaţă, cum e obiceiul, oamenii au mers la biserică, au insoţit apoi preoţii la sfinţirea apelor, după care s-au întors acasă cu agheasma şi au sfinţit casele şi pe cei dragi.
În satele din Caraş-Severin, cei mai mulţi credincioşi se pregătesc, în această seară şi mâine, de Sf. Ion, de prăznuirea casei. Cu bucate alese, cărăşenii îşi aşteaptă musafirii cu multă bucurie şi îi pomenesc pe toţi cei care nu mai sunt printre ei.
În vestul țării, mai ales în zona Banatului Montan, tradiţia spune că fetele aleargă cu noaptea în cap după apa „neîncepută”, care are puteri magice. Luată din fântână sau din râu, această apă oferea, în credința populară, puteri nebănuite. Fata care o aducea prima acasă era cea mai harnică pe toată durata anului. Apa neîncepută este păstrată, la fel ca şi agheasma, pentru că alungă spiritele rele şi bolile din gospodărie. O superstiţie de Bobotează, din Banat, spune că fetele care vor să se mărite în acest an trebuie să-i ceară preotului un fir de busuioc pentru a-l pune sub pernă. În cazul în care vor face acest lucru, ele își vor visa alesul în noaptea dinspre Bobotează.
Totodată, se mai spune că fetele nemăritate care alunecă și cad în această zi se vor mărita cu siguranță. Bătrânii spun că de Bobotează nu este voie să te cerți și nici să împrumuţi lucruri sau bani din casă.