Menu

Articol

„Boschetarul” lui Victor Nafiru a ajuns la Oţelu Roşu

Prozatorul şi ziaristul Victor Nafiru şi-a lansat, ieri, la Oţelu Roşu, în Casa de Cultură, romanul „Boschetarul”, editura Gordian, Timişoara, 2017, în prezenţa unui public numeros, alcătuit din scriitori, artişti, oficialităţi, dar şi numeroşi prieteni, lucru de aşteptat, deoarece Oţelu Roşu este oraşul copilăriei şi adolescenţei scriitorului Victor Nafiru, stabilit în prezent la Reşiţa. Gazdele evenimentului au fost, primarul oraşului Oţelu Roşu, Luca Mălăiescu, şi directorul Casei de Cultură, Avram Boţa, cei doi fiind cei care i-au adresat prozatorului cuvântul de bun venit.

Despre roman au vorbit scriitorii Iacob Roman şi Daniel Botgros, din Reşiţa, precum şi sussemnatul. Iacob Roman s-a referit şi la primul roman al lui Victor Nafiru, „Amanţi de sfârşit de săpătămână”, publicat în anul 2009. Iacob Roman a spus, printre altele:

„Romanul „Boschetarul” este de factură neo-realistă, în genul filmelor italiene de după război, şi autorul nu-şi propune să facă analiza psihologică aprofundată a personajelor. Le schiţează numai. E o proză comportamentistă, cum scriu americanii, mai degrabă, el descrie personajele după cum vorbesc şi după gesturi şi atitudini. Dar dramele lor le putem bănui. Vreau să vă spun că toate acestea le poate păţi oricine. Nefericit în dragoste, bănuiesc că a fost fiecare din sala aceasta, pentru că aşa se întâmplă! La Nafiru, toate încercările bărbaţilor de a se salva printr-o mare iubire sunt eşecuri totale. În ambele cărţi, veţi vedea că salvarea prin iubire nu e la îndemâna oamenilor. Că se grăbesc, că nu se grăbesc, vedem că malaxorul acesta al societăţii îşi impune regulile lui, îi zdrobeşte!”

Ziaristul, scriitorul şi realizatorul de emisiuni de televiziune, Daniel Botgros:

„Am citit cu plăcere romanul lui Victor Nafiru, am recunoscut în el o serie de tehnici pe care le-a abordat foarte bine, într-un roman captivant. Un roman ale cărui personaje, despre care a vorbit şi Matei, îţi rămân în memorie, îţi rămân în conştiinţă. Recunosc, am început să-i privesc cu alţi ochi pe aceşti oameni fără adăpost, pe boschetari, după ce am citit cartea lui Victor, gândindu-mă că în spatele fiecărei astfel de persoane există o poveste. O poveste de obicei tragică, dramatică, aceşti oameni nu s-au născut aşa, nu s-au născut să fie boschetari, nimeni nu i-a pregătit pentru această condiţie. Au ajuns oamenii străzii din diferite motive. (…) Personajele lui Victor sunt foarte puternice, iar romanul este, într-un fel, şi un manual de supravieţuire la periferia societăţii”.

După lansarea romanului, Victor Nafiru a acordat autografe pe carte şi a stat de vorbă cu vechi prieteni şi cunoştinţe din Oţelu Roşu. Printre vechii prieteni s-au aflat şi cantautorii Costel Popa şi Tică Stan, membrii trupei „Doi şi Jumătate”, o formaţie muzicală foarte cunoscută în ţară, în anii '70-'80.

 

Powered by Jasper Roberts - Blog