Fiecare instituție a statului are un compartiment specializat în relații publice. Cu ajutorul comunicatelor de presă, populația este ținută la curent cu informațiile de interes public. Între instituțiile de acest gen se numără și inspectoratul județean de poliție, Parchetul și Tribunalul, de la care publicul așteaptă amănunte referitoare la unele evenimente întâmplate la nivelul județului. În ultimul timp, Poliția și Parchetul se feresc să emită astfel de comunicate de presă.
Este adevărat, Poliția o face, dar cu precădere la cazurile cu șoferi băuți la volan, cu autoturisme neînmatriculate, cu pietoni neatenți la traversarea străzii prin locuri nepermise, cu mopediști care nu poartă cască, cu persoane cu degetul fracturat ori alte leziuni ușoare suferite în accidente de circulație și mai puțin în situațiile care trezesc interesul general. Un exemplu în acest sens este cel din urmă cu două săptămâni, de la mall-ul din Caransebeș unde, ca într-o scenă desprinsă din filmele cu acțiune, hoții au intrat în magazin, printr-o intrare laterală, și au încercat să dea atacul la o bijuterie aflată la parterul imobilului. Au căutat seiful și, pentru că și-au dat seama că era greu de transportat în afara magazinului, s-au apucat să-l taie cu un aparat cu flacără autogenă. Și poate că ar fi reușit, dacă nu ar fi funcționat instalația pentru detectarea fumului. S-a pornit imediat alarma, iar hoții au abandonat totul și au dat bir cu fugiții. În lipsa unor informații oficiale, se vorbește că banda ar fi formată din foști polițiști, pensionați sau ieșiți din diferite motive din poliție.
De atunci a trecut ceva timp și Poliția nu a suflat o vorbă, ca și cum nimic nu s-a întâmplat. Poate altfel ar fi stat lucrurile dacă era vorba de un biciclist ce nu purta cotiere și genunchiere ori ochi de pisică la bicicletă. Se invocă faptul că acolo unde este prezent la cercetări și procurorul, cazul este de competența Parchetului. Ne-am uitat pe site-ul Parchetului, dar nici pe acesta nu este nimic postat, probabil unde nu există autori.
Celălalt caz de dată recentă este cel al crimei de la Domașnea. Au trecut zece zile de la întâmplarea care a îndurerat o comună întreagă și a revoltat zeci de mii de oameni din toată țara, iar Poliția și Parchetul au băgat capul în nisip, precum struțul, și tac. Și din nou unii invocă lipsa de competență, alții încadrarea faptei și bunul mers al anchetei, de parcă pe omul simplu îl interesează astfel de amănunte procedurale.
Dincolo de opiniile unora sau altora, un lucru pare tot mai evident: cele două instituții nu mai dau dovadă de aceeași transparență ca și până acum, ceea ce nu este normal să se întâmple într-o societate în care dreptul la informația de interes public este garantat prin lege.