Menu

Articol

Caraş-Severin, în roşu şi galben

Alegerile locale s-au încheiat şi, din această dimineaţă, ştim cine va conduce oraşele, comunele şi judeţul Caraş-Severin, pentru următorii 4 ani.  Aceasta dacă nu se vor mai produce răsturnări politice, cauzate de şocuri sociale, de întâmplări politice neprevăzute sau premeditate. Dar, să luăm lucrurile ca şi când am trăi într-o ţară normală, în care lumea mai şi trăieşte, mai şi munceşte, nu se zbuciumă în schimbări politice permanente.

În Caraş-Severin, ca peste tot în ţară, lupta politică majoră s-a dat între PSD şi PNL. Ieri, se ştia deja că PNL-ul a câştigat bătălia pentru oraşe. Liberalii au câştigat primăriile la Reşiţa, Caransebeş, Moldova Nouă, Anina şi Băile Herculane. Deci, cinci oraşe din opt au primari liberali. PSD-ul a câştigat primăriile de la Oraviţa şi Oţelu Roşu, iar PMP, partidul lui Băsescu, a câştigat primăria de la Bocşa.

La Reşiţa, liberalul Ioan Popa, supranumit şi Tăiţelu, a câştigat  la mare luptă, în stil de gladiator care se bate cu armele şi cu dinţii. Ioan Popa a pornit cu şansa a doua în faţa social-democratului Ioan Crina, care era în funcţie, apărat de meterezele Primăriei. Sincer, bazându-mă pe un calcul rece, fără emoţie, eram convins că Ioan Crina va câştiga Primăria Reşiţa. Dar, în politică e loc destul şi pentru emoţie, fapt de care a profitat Ioan Popa, impresionând prin voinţă şi impetuozitate. În schimb, Ioan Crina, o bună perioadă de timp, a dat impresia că nu vrea să candidaze, iar, apoi, că a fost obligat să candideze. Obligat de partid. Când a intrat în joc, a vrut să convingă prin fapte, mai puţin prin vorbe. Însă, probabil, faptele, chiar dacă au fost vizibile, asfaltări-viteză, premieri de sportivi, tineri şi vârstnici, au fost, probabil, interpretate de alegători, drept manevre electorale. În plus, scandalul de conflict de interese care l-a vizat pe Ioan Crina l-a tras în jos în ultima săptămână de campanie electorală.

Asta a fost la Reşiţa. La Moldova Nouă, a câştigat Adrian Torma, tot un om de afaceri, să zicem, pe stilul lui Ioan Popa. Bătăios, hotărât, neobosit, şi-a învestit toată energia în campanie, fără să accepte măcar ideea de înfrângere.  La Caransebeş, în schimb, a câştigat un liberal de alt fel, Felix Borcean, tipul intelectualului rafinat, uşor detaşat, dar convins de valoarea sa. E drept că Borcean şi-a permis să fie „uşor detaşat”, având în spate „maşinăria de partid Marcel Vela”.

La Oraviţa, PSD-ul a avut parte de cel mai puternic candidat, Dumitru Ursu, care a câştigat fără probleme, având pe umeri desul de multe realizări vizibile, care nici nu au fost făcute pe ultimele sute de metri. Ursu, chiar că s-a ocupat de administraţie pe totată perioada mandatului trecut. La Oţelu Roşu, a  câştigat tot PSD-ul, cu Luca Mălăiescu la al doilea mandat, conform aşteptărilor. Tot conform aşteptărilor a câştigat şi liberalul Gheoghe Românu, la Anina. Despre surpriza de la Băile Herculane, cu liberalul Cristian Miclău câştigător, vom mai vorbi. Personal, nu ştiu încă de unde s-a iţit tânărul Cristian Miclău şi cum a convins electoratul. Cazul Cismăneanţu (PMP), de la Bocşa, merită, şi el, o analiză separată.

Cam asta a fost, în mare, cu oraşele. La Consiliul Judeţean a câştigat PSD-ul. A câştigat la mică diferenţă, dar, victoria e victorie şi îi mai spală ceva din supărarea lui Ion Mocioalcă. Preşedintele PSD Caraş-Severin, Ion Mocioalcă, spera să câştige şi judeţul şi cele două municipii, Reşiţa şi Caransebeş. E drept că avea ceva şanse. Totuşi, PSD-iştii s-au bazat prea mult pe electoratul lor disciplinat şi s-au aflat mai mult în aşteptare. Şi, să recunoaştem, o mare parte din câştigul PNL vine de pe Facebook. Acolo, liberalii au fost extrem de activi. În vreme ce PSD-ul le-a mai dat cu tifla, din când în când, liberalilor. Insuficient. Metaforizând, însă nefiiind chiar pe lângă realitate, pentru PSD dracul a venit din feisbuc. Chiar am surprins, pe bune!, câţiva PSD-işti blestemând feisbucul.

Una peste alta, după aceste alegeri, judeţul Caraş-Severin nu este nici roşu, nici galben. E portocaliu. E un portocaliu care, pentru a se putea guverna local eficient, impune alianţe şi, de ce nu, colaborare. Şi, politicienii trebuie să fie destul de înţelepţi să ajungă la colaborare. Dacă nu, iar se blochează lucrurile şi, după cum s-a văzut, electoratul nu doarme. Uneori, iese de pe feisbuc şi invadează strada.

Powered by Jasper Roberts - Blog