Menu

Articol

Cât de verde e Reşiţa?! Se dă bătălia pentru verdeaţa din Triaj!

La Primăria Reşiţa va avea loc, mâine la amiază, o dezbatere publică cu privire la solictarea unui investitor de a construi un complex comercial în spaţiul verde situat în Triaj, lângă pasajul ce leagă cartierul Govândari de Zona Triaj. Complexul comercial, adică un supermarket, numit de unii şi „mini-mall”, va fi amplasat, conform proiectului propus de investitor, chiar lângă staţia de carburanţi Lukoil, a cărei construcţie a creat ceva tulburare şi emoţii printre reşiţeni. Locuitorii Reşiţei îşi aduc aminte, probabil, că staţia Lukoil a primit autorizaţie de construcţie de la fosta administraţie (Stepanescu), autorizaţia vehement contestată de mai multe ONG-uri „verzi” din Reşiţa şi judeţ. Lukoil a defrişat spaţiul verde din Triaj şi a început construcţia, dar, sub presiunea „verzilor”, care doreau salvarea vegetaţiei, ca urmare a unor reacţii politice, Lukoil s-a retras temporar de pe spaţiul verde. A fost şi un proces, apoi, s-a auzit şi vocea nouli primar ales, Ioan Popa, care a spus că, totuşi, benzinarii ruşi n-ar trebui alungaţi, că există şi avantaje pentru comunitate dacă se face staţia. Şi s-a făcut! Adică, acum, se află în stadiul ultimelor finisaje.

De data aceasta, primarul Ioan Popa, în „calitate de cetăţean” se declară împotriva construirii supermarketului în acea zonă. „Va fi acolo o construcţie, după părerea mea, monstruoasă, într-un spaţiu şi aşa înghesuit”, spune Popa, dar, mai menţionează că fără sprijinul cetăţenilor va fi nevoit să acorde autorizaţia. Conform legii, administraţia locală poate aproba sau respinge un plan de urbanism (şi) în funcţie de argumentele pro sau contra rezultate în cadrul informării şi consultării publice. De aceea, primarul Ioan Popa a făcut un apel către cetăţenii Reşiţei să se prezinte, luni, 27 martie, de la ora 12.00, la dezbateri, „să-şi spună punctul de vedere, pro sau contra”.

Personal, sunt şi eu un iubitor de verdeaţă. Dar, îmi place şi friptura. Iar la supermarketuri se găseşte şi friptură şi verdeaţă. Aşa că, trebuie să recunosc, îmi fac cumpărăturile atât la supermarket, cât şi la magazinul de cartier. Pe de altă parte, în ultimii ani s-a creat un curent mondial ecologist, care ne-a influenţat şi pe noi, reşiţenii. Pe lângă curentul ecologist, în România se dezvoltă un accentuat sentiment împotriva societeţilor multinaţionale şi transnaţionale, iar supemarketurile sunt un fel de simboluri comerciale ale acestor societăţi. Sunt convins că la dezbaterea de mâine vor fi mai mulţi promotori ai acestor „sentimente” ecologiste şi anti-multinaţionale. Dar, oricare dintre noi, dacă am fi în locul acelui investitor, am aduce la dezbateri oameni pregătiţi cu argumente tehnice, cu argumente care să sublinieze importanţa dezvoltării şi modernizării oraşului. Căci, ce ar fi fost America, dacă ar fi cedat presiunii indienilor, crescătorilor de animale şi agricultorilor, care doreau stoparea construcţiei de căi ferate!

Prin urmare, nu dau niciun pronostic. Doar, anticipez că mâine, la Primărie se vor desfăşura dezbateri furtunoase.

Powered by Jasper Roberts - Blog