Menu

Articol

Ce-i lipseşte chelului?

Învăţământul românesc a ajuns de tot rahatul de când la conducerea acestei ţări se perindă tot felul de tembeli, de oameni lipsiţi de viziune, care au reuşit în viaţă nu pentru că au învăţat pe când erau la şcoală, ci pentru că au intrat în politică. Din patru în patru ani, dacă nu chiar mai des, se anunţă câte o reformă radicală, triumfalistă, nemaiauzită şi nemaivăzută numai că, la capătul ciclului de implementare a ideilor, numărul celore care abandonează şcoala, a celor care nu trec BAC-ul ori îşi cumpără diploma de absolvirea facultăţii este în creştere. Şi ceea ce este mai grav, de pe băncile şcolii româneşti ies tot mai puţine elite şi tot mai mulţi analfabeţi. Cu toate acestea, guvernanţii merg înainte, predând lecţii de cum se conduce o şcoală performantă.

Pe vremuri, parcă în Abecedar, aveam o poezioară cu care am crescut atâtea generaţii de copii, poezioară care suna cam aşa: „Gelu, Gicu şi cu Gina fac gimnastică spunând/ Unu-doi, unu-doi faceţi toţi la fel ca noi/ C-aşa creştem noi cei mici, sănătoşi, voioşi, voinici”. Lucrurile au evoluat, Gelu, Gicu şi cu Gina au crescut mari (or fi şi ieşit la pensie între timp), iar astăzi vine un deştept, poate chiar un colectiv de deştepti din Ministerul Educaţiei şi propune copiilor un manual de Educaţie fizică. Unul precum cele de Istorie, Matematică, Fizică, Limba română, pentru elevii din clasa a V-a. Şi ce credeţi că vor găsi copiii în acest manual? Spre exemplu, elevul este învăţat cum să stea aliniat în formaţie de un rând, sau pe două rânduri, cum să duc piciorul în timp ce i se comandă poziţia de repaus, cum să se întoarcă la „stân-ga”, la stânga-mpre-jur„” sau la „dreap-ta”, cum să răspundă la comenzile de „stai” şi  „marş”, cum să execute o fandare, o genuflexiune, cum să ridice corect mâna dreaptă deasupra capului, ce să facă cu stânga în acest timp, care să fie poziţia călcâiului în raport cu trupul. Apoi, elevii au de completat teste tip grilă cu patru variante de răspuns şi, bineînţeles, vor da lucrări de control, iar cei leneşi, vor fi lăsaţi corigenţi.

Pe vremea mea, copii erau certaţi de părinţi că toată ziua băteau mingea pe maidan, că se căţărau în copaci ori se ascundeau în podurile caselor.  Şi erau sănătoşi. Astăzi, ministrul Educaţiei, Liviu Pop, propune copiilor manual după care copii să înveţe, precum roboţii, să îndoaie genunchii şi să mişte mâinile, stând în bănci. Când veţi întâlni copii obezi, să nu vă miraţi prea mult. Să ştiţi că aceştia fac parte din generaţia manualelor de Educaţie fizică. A celor care au de toate, în afară de tichia de mărgăritar.

Powered by Jasper Roberts - Blog