Menu

Articol

La o altfel de lansare de carte: „A cunoaşte judeţul Caraş-Severin este ca o victorie”

Moment editorial de excepţie, vineri, 19 octombrie, la Pensiunea  „Casa cu tei”, din Reşiţa. Un public numeros şi avizat, constituit în totalitate din cadre didactice, de la ciclul primar şi până la cel universitar, a fost prezent la întâlnirea cu Cristina Ardeleanu, care şi-a lansat cartea: „Elemente de geografie locală-judeţul Caraş-Severin”.

Cristina Ardeleanu, profesor în ciclul primar la Şcoala Gimnazială nr. 7 Reşiţa, este o cunoscută autoare de cărţi cu caracter şcolar, al unor reviste susţinute de elevii pe care i-a avut de-a lungul anilor, o pasionată a călătoriilor cu caracter educţional, cu scopul cunoaşterii de către elevii săi a judeţului în care s-au născut şi învaţă. De altfel, despre această pasiune, autoarea spunea că: „A învăţa despre locurile în care te-ai născut înseamnă o datorie; a descoperi judeţul înseamnă o bucurie; a cunoaşte judeţul Caraş-Severin este o victorie.”

„Elemente de geografie locală-judeţul Caraş-Severin”, apărută la Editura Sitech, din Craiova, reprezintă un manual auxiliar didactic pentru ciclul primar, care vine să acopere un gol în programa şcolară a claselor I-IV, lipsită de predarea Geografiei locale. Este un manual opţional, depinde de dorinţa dascălilor şi a părinţilor, dar şi a autorităţilor locale şi judeţene, care ar trebui preocupate în mai mare măsură de pregătirea primară a copiilor. Într-o excelentă reprezentare grafică, „made” Bogdan Pipieriu, cu ilustraţii deosebite ale celor mai importante 100 de locuri ce trebuie văzute în Caraş-Severin, toate având amprenta lui Ioan Mato, manualul se prezintă ca o carte de poveşti, despre locurile de lângă noi şi frumuseţile acestora, completat cu date de cultură generală. Dincolo de toate acestea, între coperţi întâlnim un material didactic riguros, construit nu din birou ori cancelarie, ci direct din sursa obiectivă, din locurile bătute cu pasul atât de autoare, cât şi de copiii săi, de-a lungul sutelor de excursii efectuate în ultimii ani.

Despre autoare şi importanţa apariţiei acestui manual au vorbit inspectorii şcolari: Manuela Terciu, Gheorghe Manda şi Ionuţ Gârtoi, Nicoleta Marcu, director al Casei Corpului Didactic, prof. Lucia Peia, autoarea primului manual de Geografie a judeţului apărut în 1995, profesorii universitari Dorina Chiş-Toia şi Gheorghe Popovici, preotul Petru Berbentia şi Ileana Pomoja, director Şcoala Gimnazială nr. 7 Reşiţa.

Emoţionată, Cristina Ardeleanu ne-a mărturisit: „Am conceput această lucrare din mai multe considerente. În primul rând, ştim cu toţii că o învăţare eficientă urmează  traseul logic de la concret la abstract, de la simplu la complex, de la aspecte care ţin de orizontul apropiat şi prezent, spre lucruri aflate mai departe de noi, ca spaţiu sau ca timp. În acest context, este absolut necesar şi firesc să învăţăm copiii  despre locurile natale, despre lumea apropiată, înainte de a-i introduce în geografia României. Prin acest auxiliar vin în întâmpinarea colegilor care şi-au propus să facă acest lucru, oferindu-le un suport de lucru pentru o disciplină opţională care are ca tematică judeţul Caraş-Severin. 

Al doilea aspect vizează tot activitatea educativă. În clasele mici facem cu toţii excursii cu copiii în judeţ, povestindu-le despre locurile în care ajungem, oferindu-le informaţii succinte despre ceea ce văd. Completăm cu legende sau curiozităţi, pentru a-i surprinde sau pentru a le atrage atenţia, captivându-i şi determinându-i să fie interesaţi. Şi aceste lucruri se regăsesc în cartea pe care eu o propun învăţătorilor din Caraş-Severin.

Şi în ultimul rând, pot să spun că geografia este o pasiune, pe care mi-a trezit-o regretatul profesor Ioan Scheuşan în timpul liceului. Ulterior, am descoperit frumuseţile judeţului alături de «Prietenii Munţilor» şi i-am cooptat pe elevii mei, dar şi pe părinţii lor în activităţi de acest fel”.

Dincolo de orice, acest manual auxiliar nu sar trebui să lipsească din ghiozdanul elevilor din cursul primar. Şcoala şi instituţiile locale şi judeţene pot face acest lucru, cu condiţia să înţeleagă rostul acestor manuale opţionale în educaţia copiilor.

 

Powered by Jasper Roberts - Blog