Libertatea de exprimare a presei este unul dintre cele mai importante drepturi câștigate în decembrie 1989. O libertate recunoscută și garantată de Convenția Europeană a Drepturilor Omului, dar mai mereu terfelită și călcată în picioare, la noi, de-a lungul anilor. Uneori, ea este încălcată în mod brutal tocmai de cei care trebuie să judece în spiritul legii: legați la ochi și cu balanța într-o mână. Un astfel de caz este cel al ziariștilor de la publicația reșițeană Express de Banat, condamnați de magistrații Tribunalului Caraș-Severin pentru faptul că au scris despre șeful AJOFM Caraș-Severin că este „directoraș“ și că „nu-și vede lungul nasului“. În nicio instanță din România nu s-ar fi găsit un judecător să condamne un ziarist pentru așa ceva! Au făcut-o cei de la Tribunalul Caraș-Severin, care au nesocotit în mod grosolan articolul 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului!
Totul a pornit de la un articol publicat în anul 2014. Directorul AJOFM Caraș-Severin, Caius Isac, s-a simțit ofuscat de expresiile folosite de ziaristă și a solicitat un drept la replică. L-a primit, fiind publicat în Express de Banat. După orice logică în materie de presă, dreptul la replică stinge conflictul dintre părți. Nu și în acest caz. După trei luni de la publicarea articolului, directorul Isac a făcut plângere la Judecătoria Reșița, unde magistrații i-au dat câștig de cauză ziaristei. La Tribunalul Caraș-Severin, lucrurile au stat însă cu totul altfel. Un magistrat a înclinat spre nevinovăția ziaristei, iar celălalt, judecătoarea Simona Beg, a considerat-o vinovată. A fost nevoie de un complet de divergență, cu al treilea judecător, care să încline balanța... dreptății. A fost desemnată Corina Aldea, iar balanța s-a înclinat în defavoarea ziaristei care scrisese articolul și a redactorului-șef care, în solidar, vor trebui să plătească pagube morale de 15.000 de lei.
Dincolo de stupizenia unei astfel de hotărâri judecătorești, colegii noștri de la Express de Banat remarcă un alt aspect de o gravitate extremă, care ține mai degrabă de o răzbunare decât de un act de justiție. În opinia lor, sentința ar fi fost influențată de mai multe materiale de presă apărute de-a lungul timpului. Este vorba de accidentul de circulație produs de soțul judecătoarei Beg și soldat cu moartea unei fetițe în vârstă de 7 ani, dar și de articolele despre cealaltă judecătoare, Corina Aldea, cea care a dat o sentință ce a dus la ruinarea unui om de afaceri din Reșița. Iar aceste articole au deranjat.
Poate că nu este așa, dar modul în care au gândit cele două judecătoare este vădit îndreptat împotriva Convenției Europene a Drepturilor Omului. Sentința lor este împotriva oricărei logici, după cum se arată în motivare: „Articolul este pasibil de mai multe interpretări, astfel cum a fost interpretat de publicul acestui ziar, punând sub semnul îndoielii conduita profesională și morală a reclamantului”. O constatare de râsu-plânsu. În contrast cu magistratele, ziariștii de la Express de Banat s-au dovedit de bună credință. Ei puteau să le recuze, tocmai pe considerentul că scriseseră despre ele și famiila lor. Nu au făcut-o, convinși că actul de justiție nu se face pe tarabă.
Faptul că un ziarist ajunge să fie condamnat definitiv doar pentru că a spus despre un slujbaș al statului că este un directoraș ce nu-și vede lungul nasului, ni se pare extrem de grav. Un atac direct la democrație și libertatea de exprimare! Mai mult decât atât, o astfel de sentință vine să completeze imaginea Tribunalului Caraș-Severin, cu un magistrat judecat pentru fapte de crupție și alți judecători cercetați de Inspecția judiciară și CSM.
Ziariștii de la Express de Banat nu se vor opri aici, chiar cu pumnul băgat în gură. Vor apela și la alte căi de atac și vor prezenta cazul chiar și la CEDO!