Revoluţia care l-a răsturnat de la putere pe preşedintele comunist Nicolae Ceauşescu, revoluţie ale cărei dedesubturi nu sunt nici astăzi complet elucidate, a avut loc în decembrie (1989). Acum e prag de primăvară şi poporul se gândeşte mai mult la mărţişoare, ghiocei şi urzici, decât la revoluţii. Dar, primăvara, în mod tradiţional este şi un motiv de înnoire şi de curăţenie. Prilej şi pentru mine de a-mi face oarece ordine în hârtii. Aşa am găsit ziarul „FLAMURA LIBERĂ”, din data de 26 decembrie 1989.
Cine au fost revoluţionarii şi ce au ajuns ei
Pe prima pagină a fostului organ de presă al Partidului Comunist Român, „Flamura”, devenit „Flamura liberă”, Consiliul Judeţean Provizoriu al Frontului Salvării Naţionale Caraş-Severin chema cetăţenii „la o muncă ordonată pentru libertatea noastră”, îi chema să predea armele şi îi avertiza: „Nu daţi curs la orice zvon privind organizarea de manifestaţii de masă!”
Tot pe prima pagină este publicată lista cu membrii Consiliului Judeţean Provizoriu ai FSN Caraş-Severin. Iată lista, aşa cum sunt trecuţi membrii în ziar:
„MEMBRII CONSILIULUI JUDEŢEAN PROVIZORIU AL FRONTULUI SALVĂRII NAŢIONALE
Ban Teodor; Broască Gabriel; Chichere Ionel; Chilom Ion; Chiriţescu Dumitru; Creţu Ionel; Cucu D. Ion; Dumitru Dan; Fieraru Ion; Fînăţeanu Dezideriu; Florea Adrian; Glăvan Doru Dinu; Gurgui Dumitru; Horcea Mihai; Hosu Andrei; Ioja Gabriel; Istrate Ioan; Kurta Kazimir; Lipan Zoltan; Luca Marinel; Lupşa Petru; Marinică Adrian; Mărşăvină Ana; Micloşină Dorian; Mihai T. Ioan; Morariu Doru; Nicolae Gheorghe; Petrescu Cristian; Petrica Vasile; Podeanu Cornel; Popa Mircea; Preduchin Stelian; Rîmneanţu Adrian; Stoica Traian; Stan Ion; Struţă Irinel; Szasz Iosif; Ugarcovici Traian; Ursuţ Dumitru; Vilău Adrian; Vîlceanu Cristian; Vlădulescu Dumitru Nicolae; Vrăjitor Sorin.
Biroul Executiv al Consiliului
Vlădulescu Dumitru Nicolae – preşedinte; Szasz Iosif – preşedinte; Vilău Adrian, Fieraru Ion, Podeanu Cornel, Ban Teodor, Glăvan Doru Dinu – membri”.
Pe mulţi dintre membrii FSN-ului constituit în zilele revoluţiei i-am cunoscut dinainte, în vremea aceea sau după. Unii au murit, alţii au plecat ori s-au retras din viaţa publică. Unii sunt preşedinţi de asociaţii de revoluţionari, sunt pensionari, dar sunt şi oameni încă activi. Nu am făcut o anchetă privind soarta lor, însă, din memorie şi la prima vedere, pot să amintesc de câţiva. Încep cu membrii Biroului Executiv al Consiliului FSN Caraş-Severin. Nicolae Dumitru Vlădulescu a ajuns directorul teatrului din Reşiţa, funcţie pe care o deţine şi astăzi. Szasz Iosif, fost secretar general al PCR Caraş-Severin (şeful judeţului până la revoluţie), a făcut închisoare pe motiv că a făcut parte din organele de represiune comuniste, a lucrat ca agent de publicitate la Radio Reşiţa de unde s-a pensionat, a murit. Adrian Vilău a fost deputat, a fost declarat colaborator al securităţii, fără să fi făcut poliţie politică, şi-a recunoscut trecutul, a fost exclus din PD în 1999, este avocat. Pe Cornel Podeanu nu l-am cunoscut, nu ştiu nimic despre el, despre soarta lui, însă văd că a semnat un articol în „Flamura liberă”, din 26 decembrie, 1989, cu titlul „Nu daţi crezare zvonurilor!”. Din câte ştiu, medicul Ban Teodor a emigrat în Franţa. Doru Dinu Glăvan a fost directorul postului Radio Reşiţa, pe care l-a înfiinţat, este pensionar şi preşedinte al unei asociaţii de ziarişti, UZP.
Pentru istorie, toţi membrii Consiliului merită să li se cunoască povestea. Din apropiere, de la semidistanţă, de la distanţă, ştiu povestea câtorva dintre ei. Amintesc, deocamdată numai de doi, care mi-au fost prieteni. Poetul Ion Chichere (trecut în listă cu numele Chichere Ionel), a devenit unul dintre cei mai importanţi poeţi bănăţeni (după unii, de anvergură naţională), a murit în anul 2004. Stelian Preduchin, artist plastic remarcabil, sculptor, grafician şi pictor, a fost vicepreşedintele Uniunii Artiştilor Plastici Filiala Reşiţa, în anii ’90. A emigrat în Spania, unde trăieşte şi în zilele noastre.
Cât despre curăţenia de primăvară, am înţeles că se face şi la revoluţionari. Pentru că s-a dat o lege nouă şi nu toţi revoluţionarii au mai primit certificate. Mai ales dintre cei care au apărut după. Unii însă au contestat excluderea lor dintre revoluţionarii certificaţi, aşa că, deocamdată nu abordăm subiectul.
ERATĂ
Din surse sigure (de la poeta Olga Neagu şi de la încă un cetăţean care a fost implicat în evenimentele din decembrie 1989, de la Reşiţa), am aflat că am comis o eroare. Ionel Chichere, care a fost membru în Consiliul Judeţean Provizoriu al Frontului Salvării Naţionale Caraş-Severin, nu este poetul Ion Chichere. Ionel Chichere este un alt Chichere, un văr al poetului.