Criticul literar, scriitorul, eminescologul, editorul Gheorghe Jurma, născut la 5 februarie 1945, în satul Bobda, judeţul Timiş, a reuşit să publice un volum de critică literară cu care îi „ameninţă” pe scriitorii din Reşiţa de mai mulţi ani (cel puţin de 10). Este vorba despre volumul „Reşiţa literară” – Reşiţa, editura TIM, 2016, în care a încercat să-i cuprindă cu referinţe critice pe toţi scriitorii reşiţeni, pe cei care au trăit (cel puţin o perioadă), în Reşiţa şi au publicat cărţi în acest oraş.
Volumul „Reşiţa literară” a fost lansat aseară, în Sala albastră a cenaclului „Semenicul”, în prezenţa mai multor scriitori cenaclişti şi a câtorva invitaţi. Jurma a spus, în mai multe rânduri, anii trecuţi, că este pe cale să publice volumul, însă mai întârzie puţin, deoarece lucrurile se schimbă, descoperă lucrări şi informaţii mai puţin cunoscute, scriitori noi apar, alţii mor, aşa că este mereu câte ceva de completat. Până la urmă, Jurma şi-a dat seama că oricât ar adăuga la carte, aceasta nu va fi niciodată gata.
Gheorghe Jurma ne-a făcut un cadou de ziua sa!
Prin urmare, Gheorghe Jurma s-a decis să publice volumul în forma la care a ajuns. Dar a publicat volumul într-o serie mică, de doar vreo 20 de cărţi, lăsându-şi, totuşi, o rezervă pentru încă doi, trei scriitori, despre care nu a reuşit să adune date în timp util. Urmează să publice câteva sute de exemplare cu completări. Cine a pus mâna pe un exemplar din seria limitată se poate considera fericit pentru că se află în posesia unei cărţi rare, dar şi nenorocit, în acelaşi timp, pentru că are cartea în forma incompletă. Să zicem că Gheorghe Jurma şi-a făcut un cadou de ziua sa, pentru că, aşa după cum mărturisea, a scăpat de o obsesie, dar, să recunoaştem, a făcut un cadou şi Reşiţei. În primul rând Reşiţei literare.
Desigur, tentaţia de a face o paralelă între „Istoria critică a literaturii române”, a lui Nicolae Manolescu, şi „Reşiţa literară”, a lui Gheorghe Jurma, este irezistibilă, deşi forţată. Ceea ce nu i-a împiedicat pe câţiva colegi scriitori să-l numească pe Gheorghe Jurma drept Nicolae Manolescu al Reşiţei, Caraş-Severinului sau al Banatului.
Cine este Gheorghe Jurma?
Biografia lui Gheorghe Jurma şi cărţile pe care le-a publicat se pot afla cu un search pe Google. De aceea, nu insistăm cu prezentarea acestor date bio-biblio. Să spunem că Gheorghe Jurma este un cititor înrăit şi un scriitor neobosit, un critic de factură clasică, dar cu organ de simţ pentru toate ismele desprinse din clasicism (de la romantism, până la modernism, postmodernism şi post-postmodernism). Este un scriitor care ia în serios literatura, se ia în serios pe sine, ia în serios până şi glumele şi neseriozitatea, analizându-le cu simţ critic. Este un admirator al lui Mihai Eminescu şi Mihail Sadoveanu, pe care-i plasează printre zei, dar nici Nichita Stănescu nu-i este indiferent. Gheorghe Jurma este, uneori, în conflict cu poetul Iacob Roman, în contradicţie cu poetul Nicolae Sârbu, în dispută cu Constantin Rupa, de obicei în acord cu poetul Costel Stancu (dar cine a reuşit să se certe cu Costel Stancu?!, din câte ştiu, în afară de o poetă-două, nimeni!), este uşor fan al lui Gheorghe Zincescu, iar cu poetul Octavian Doclin se înţeapă (amical) de la distanţă, fiindcă Tavi nu mai frecventează cenaclul de când s-a făcut băiat (poet) mare. Gheorghe Jurma are păreri destul de bine conturate despre toţi scriitorii reşiţeni, în sensul că este convins de faptul că marele scriitor reşiţean urmează să se nască, ceea ce îl enervează enorm pe Iacob Roman. Cu alte cuvinte, cu nota de umor necesară, încă nu s-a născut în Reşiţa - poate nici în Caraş-Severin! - un scriitor atât de mare, pe cât de mare critic este Gheorghe Jurma! Cu toate acestea, scriitorii de care am amintit se află de regulă în jurul lui Jurma, de ziua lui şi cu multe alte ocazii, când nu e ziua lui. Sau, după caz, Jurma se află în jurul lor. Şi cam toţi scriitorii aşteaptă de la Jurma ca el să se pronunţe. „Dar Jurma ce-a zis?”, este întrebarea de bază a scriitorilor din arealul cărăşean, dacă n-au fost de faţă atunci când Jurma a deschis gura şi a vorbit.
Nu că ar fi cea mai importantă calitate a sa, mai amintim faptul că Gheorghe Jurma este cetăţean de onoare al Reşiţei şi al Caraş-Severinului. Ceea ce înseamnă că faima lui a depăşit cu mult pereţii cenaclului „Semenicul” şi a ajuns chiar şi până la Primărie şi Consiliul Judeţean.
Gheorghe Jurma este obsedat de întrebarea „Ce este poezia?” şi de faptul că n-a găsit un răspuns mulţumitor. Mai este obsedat de faptul că, după părerea lui, nemurirea poate fi câştigată în mod onorabil prin scris.
La mulţi ani, Gheorghe Jurma!