Miercuri, 13 iunie, au început la Băile Herculane, Colocviile „Reflex“, ediția XVIII-a. Organizatorii, Consiliul Județean Caraș-Severin, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin (CJCPCT CS) s-au bucurat de prezența numeroasă a unor oameni de cultură din județ și din țară.
Deschiderea colocviilor a avut loc în Sala de Conferințe a Hotelului Golden Spirit, cu prezentarea invitaților și cuvântul de întâmpinare a autorităților locale și județene, respectiv a primarului oraşului Băile Herculane, Cristian Miclău, a prefectului JUdeţului Caraş-Severin, Matei Lupu și a managerului Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin (CJCPCT CS), prof. Ioan Benga.
Mulţumiri
Primarul Cristian Miclău a mulțumit personalităților culturale pentru că au răspuns invitației de a participa la evenimentul din stațiunea Băile Herculane și a subliniat importanța turismului cultural ce se poate practica în zonă.
Prefectul judeţului, Matei Lupu a declarat deopotrivă că este mulțumit de manifestările culturale din județ, pe care le consideră nu doar obiectivul instituțiilor abilitate, cât mai ales o necesitate pentru comunitate și o eficientă idee de promovare a valorilor locale.
Managerul CJCPCT CS, Ioan Benga a prezentat succint un tablou la zi al culturii tradiționale și raportul societății cu privire la acest aspect, accentuând importanța culturii scrise în peisajul cultural județean.
Prima zi, sub semnul Centenarului
Această primă zi a manifestării s-a derulat sub semnul Centenarului, prin tema „Marea Unire ‒ Început de Epocă“. O conferință susținută de către prof.univ.dr., Vasile Mircea Zaberca a punctat cele mai importante momente ale acestui eveniment istoric.
Intervențiile participanților au făcut trimitere la apariții editoriale și reviste în „Seara revistelor“, parte deja tradițională în derularea Colocviilor „Reflex“.
Oameni de bine, propuneri de bine!
Regizorul Ioan Cărmăzan a rostit cuvinte de apreciere la adresa acestor Colocvii și cu privire la faptele de cultură pe care le realizează județul Caraș-Severin, declarând de asemenea că este deschis și oferă sprijin de bănățean tuturor celor care doresc să inițieze proiecte culturale, în calitate de persoană avizată.
O altă intervenție interesantă a venit din partea directorului Teatrului de Vest Reșița, Florin Ionescu, care a propus o mai strânsă colaborare cu instituțiile culturale din municipiul Reșița și județ în scop educativ, nu doar artistic.
Scriitorul almăjan, trăitor în Timișoara, Ion Marin Almăjan, a enumerat valorile culturale care ar trebui să fie emblemă pentru acest județ care, din păcate dacă nu mai are industrie, poate să se mențină acolo unde îi este locul prin cultură și turism în diferitele lui ipostaze. Almăjan a prezentat în același context, autori și cărțile acestora cu bucuria că la aceste Colocvii participă cu drag pentru că are trei patrii „prima ‒ satul/comuna în care s-a născut ‒ Dalboșeț/Valea Almăjului, a doua patrie este Banatul și a treia este Marea Românie”.
Toţi oamenii de carte...
Toți oamenii de carte care au luat cuvântul, prezentându-și truda dar și rodul acesteia, au conchis că oamenii dau viață locurilor și că, în limita posibilităților, dacă se dorește și se muncește cu implicare, se obțin rezultate notabile.
Exemplificări au putut fi regăsite pe parcursul luărilor de cuvânt din rândul participanților:
‒ Zenovie Cârlugea, revista „Portal Măiastra“
‒ Nicoleta Marcu, Reșița ‒ revista „Școala Caraș-Severineană“
‒ Mihai Chiper, Anina ‒ revista „Arcadia“
‒ Gabriela Șerban, Bocșa ‒ revista „Bocșa Culturală“
‒ Nina Ceranu, Timișoara ‒ revista „Interferențe literare“
‒ Dumitru Augustin Doman, Pitești ‒ revista „Argeșul“
‒ Mircea Bîrsilă, Pitești ‒ „Subterane“, carte în limba franceză
‒ Mariana Pândaru-Bârgău, Deva ‒ revista „Ardealul“
‒ Maria Nițu, Timișoara ‒ comentarii: despre poezia lui Dumitru Cristănuș (Sibiu) ‒ „Morminte insomnice“ și „Întemeierea somnului“; „Cartea întâmplărilor ‒ o istorie literară alcătuită din cronici“, Mihai Posada (Sibiu); Poezia lui Costel Simedrea (Reșița)
‒ Ionel Stopița, Pitești ‒ revista „Rapsodia“
‒ Virgil Diaconu, Pitești ‒ revista „Cafeneaua literară“
‒ Dumitru Mălin, Alba Iulia ‒ revista „Alba Iulia Cultural“
‒ Paulina Popa, Deva ‒ revista „Semne“
‒ George Vulturescu, Satu Mare ‒ revista „Poesis“
Manifestarea a fost înregistrată foto-video de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin (CJCPCT CS), conservând astfel a treia direcție a proiectului cultural „Reflex“ ‒ Colocviile „Reflex“.
În prima zi a fost bine
Desigur, prezentate, astfel, succint, Colocviile Reflex pot părea plictisitoare. Câţi cititori ar putea fi interesaţi de o înşiruire de nume şi teme?! Să fim sinceri, prea puţini! Dar, am primit asigurări că ivitaţii s-au simţit bine şi că ar fi fost multe prezentări, chiar, interesante!
Programul din zilele doi, trei şi patru este următorul:
Joi, 14 iunie, Hotel Golden Spirit
Ora 10.00 ‒ Sala de Conferinţe:
Tema 1: LUCIAN BLAGA și BĂNĂȚENII
Prezintă Zenovie Cârlugea, critic și istoric literar –
ora 18.00:
Tema 2: BĂNĂȚENII și FILMUL (I), cu participarea regizorului, prof. univ.dr. IOAN CĂRMĂZAN și a discipolului său, regizorul SABIN DOROHOI, precum și a custodelului Muzeului Cineastului Reșița, ANDREI BĂRBĂLĂU
Vineri, 15 iunie, Hotel Golden Spirit
Ora 10.00: Sala de Conferinţe
Tema 2: BĂNĂȚENII și FILMUL (II)
ora 17.00 – Festivitatea de premiere a scriitorului Toma George maiorescu și a artistului plastic silviu oravitzan, PREMII acordate de SPF, prin vicepreședintele acesteia, domnul michel bénard
ORA 18.30: ROTONDA POEȚILOR
sub genericul: „Pietre pentru templul meu“
Sâmbătă, 16 iunie
‒ Plecarea invitaţilor