Menu

Articol

Concursul „România -100 Rădăcini” şi-a desemnat câştigătorii

În cadrul concursului proiectului „România - 100 Rădăcini şi o privire către viitor” au fost înscrise sute de lucrări, din 22 de ţări, realizate de copii rădăcini româneşti, din afara graniţelor ţării, cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani. Juriul care a selectat lucrările câştigătoare a fost alcătuit din: Gabriel Grama, Mioara Corozel Cherki, Matei Schinteie, Alexandru Mugur Simionov şi Alina Celia Cumpan, artişti plastici de pe mai multe continente, respectiv din, Europa, Asia (Emiratele Arabe Unite) şi State Unite ale Americii. 

Desenele plasate pe primele trei locuri în cadrul concursului sunt următoarele:
Locul I - Sandra Dumitriu, Italia. Argumentaţia juriului: „O lucrare plină de subînțelesuri, cu rezonanţă în prezent şi cu un mesaj puternic emoţional. La 100 de ani, România își are „copiii ţării” prezentaţi într-un du-te vino nedrept. Un mesaj ca un semnal de alarmă pentru guvernanţi, care ar trebui să privească şi spre copiii românilor din afara graniţelor. Sub grija şi protecția „copacului” numit România, fiecare copil cu rădăcini româneşti poate avea acces la povestea neamului şi şansa la un demn şi valoros paşaport identitar”.
Locul II - Georgia Codreanu, Franţa. Argumentaţia juriului: „Locul 2 este ocupat de cea mai bună lucrare din punct de vedere cromatic şi compozițional. Această lucrare este o odă a celebrării, ce provoacă o bucurie a sufletului foarte intensă, se adresează nu intelectului, ci copilului sensibil ce trăieşte în fiecare din noi. Dansul Sânzienelor are o conotaţie profund românească, rădăcinile acestei sărbători venind dintr-un trecut foarte îndepărtat, dar foarte viu, unul din miturile încă în viaţă în această epocă modernă. Energia feminină, roditoare, tămăduitoare şi creatoare, exprimată prin tema dansului, provoacă aceeaşi bucurie ca cea al lui Matisse - culorile intense şi maniera picturală a pădurii, iată elementele ce au fost prinse în conţinut”.
Locul III - Alessandra Beldean, Italia. Argumentaţia juriului: „Această lucrare apeleaza la memorie într-o manieră subtilă şi rafinată. Silueta delicata a mănăstirii şi a celorlalte elemente ale compozitiei surprind plăcut. Scena foarte cunoscută a întâlnirii lui Cuza cu moş Ion Roată, ne face să ne simţim parte a unui trecut istoric viu şi reprezintă o permanentă invitaţie la unire în suflet, a tuturor românilor, pe toate axele geografice şi temporale”.

„Felicitări câştigătorilor, dar şi tuturor participanţilor pentru care România are o poveste unică. Prin aportul tuturor, România, în anul aniversării centenarului este înveşmântată în culorile optimismului, unităţii, solidarităţii şi identităţii naţionale.
Să creştem rădăcini împreună, pentru România!”, este mesajul organizatorilor cu prilejul încheierii proiectului dedicat Centenarului Unirii.

În urma concursului a fost realizat şi ALBUMUL „Romania-100 Radacini si o privire catre viitor”, care cuprinde 100 de desene în care România este prezentată prin ochii copiilor, dar şi un colaj extins al celor peste 450 de lucrări realizate de copii cu rădăcini româneşti, care trpesc în diaspora.

Precizăm că doi dintre membrii juriului au rădăcini în Caraş-Severin, artistul plastic Matei Scinteie, originar din Anina, şi Alina Celia Cumpan, originară din Reşiţa.

Powered by Jasper Roberts - Blog