Menu

Articol

Cu drag, lui Titus, o diplomă de onoare!

Scriitorului Titus Crişciu i-a fost înmânată, atăzi, diploma de „Cetăţean de Onoare al judeţului Caraş-Severin”. Evenimentul festiv a avut loc în sala de şedinţe a Palatului Adimistrativ din Reşiţa, în deschiderea şedinţei Consiliului Judeţean Caraş-Severin, în prezenţa consilierilor judeţeni, a numeroşi invitaţi, scriitori, dascăli, oameni de cultură, oameni de presă. Am parafrazat în titlul acestui articol una dintre cărţile intersante ale autorului, „Cu drag, Titus”, publicată anul trecut.

În deshiderea evenimentului, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ilie Iova, a spus: „Domnul Titus Crişciu a trăit o viaţă în lumea scrisului. Mă bucur că alături de dânsul se află majoritatea colegilor. Laudatio va fi prezentat de către domnul Jurma, o să discute ca între dânşii, cetăţeni de onoare a acestui judeţ. Mă mai bucur că domnul Crişciu are câteva cărţi care omagiază persoanlităţi din diverse domenii ale judeţului Caraş-Severin şi ale Banatului. Şi, aici, aş putea să amintesc pe Sabin Păuţa, pe Sorin Titel, pe  Nicolae Bocşanu, pe doctorul Octavian Apahideanu. Cred că ceea ce a scris domnul Crişciu va rămâne pentru posteritate, va rămâne pentru Banat, în memoria tuturor. Îi mulţumesc pentru întreaga activitate!”

Criticul Gheorghe Jurma, cel care a rostit laudatio, a spus printre altele: „Momentul acordării titlului de cetăţean de onoare lui Titus Crişciu, sau oricărui alt cetăţean al judeţeului, trebuie să ne facă să ne întrebăm, înainte de orice, pentru ce anume cineva devine, faţă de alţi atâţia, de onoare. Care este onoarea pe care o acordă autorul judeţului sau ce plus de onoare câştigă judeţul dacă acordă această caliatae cuiva. Nu dau un răspuns direct, dar spun că Titus Crişciu este o prezenţă culturală, o personalitate culturală a judeţului, care, încă de la începuturile activităţii sale s-a dedicat total culturii”. Gheorghe Jurma a subliniat, în special cărţile de interviuri realizate de Titus Crişciu, care reprezintă o oglindă a epocii. Gheorghe Jurma, a mai subliniat o serie de calităţi ale scriitorului, printre care, ştiinţa dialogului, perseverenţa, modestia, însă, cârcotaş, cum îl ştim, Jurma a spus că, totuşi, lui Crişciu îi lipseşte umorul. Titus Crişciu a protestat, a zis că are şi i-a amintit că în anii ’80 era un mare colecţionar de bancuri, multe dintre ele la limita dizidenţei. Jurma n-a părut convins de acest argument.

Titus Crişciu, născut în 30 septembrie, 1939, în localitatea Buzad din judeţul Timiş. S-a stabilit la Reşiţa, cu familia, din copilărie. A publicat 16 volume, majoritatea cu interviuri, dintre care amintim: „Naşterea zilei de azi”, Timişoara, Facla, 1983, „O viaţă, o profesie. Convorbiri cu doctorul Octavian Apahideanu”, Reşiţa, Modus, 2000, „Cei de lângă noi”, Reşiţa, TIM, 2005, „Din galaxia scenei”, Reşiţa, Tim, 2006, „Amintiri în dialog. Tius Crişciu în conversaţie cu Horaţiu Vornica”, Reşiţa, Studiograf, 2010, „Exegi Monumentum”, Cluj-Napoca, Ecou Transilvan, 201, „Cu drag, Titus”, Timişoara, David Press Print, 2014, „Ce lăsăm în urma noastră? - Gheorghe Jurma în dialog cu Titus Crişciu”, Reşiţa, Tim, 2015.

Despre opera şi personalitatea cetăţeanului de onoare Titus Crişciu, au mai vorbit prof. Lucia Peia şi general de brigadă (rez.) Adrian Marinescu.

În final, Titus Crişciu a mulţumit pentru onoare şi a spus că toată viaţa s-a străduit şi se va strădui să pună în valoare personalităţi, specialişti, artişti, scriitori, în special din spaţiul bănăţean, încă din timpul vieţii acestora.

Powered by Jasper Roberts - Blog