Ca și la București, unde au fost nevoiți să renunțe la candidatura inițială a lui Ludovic Orban, liberalii au procedat în același mod și la Băile Herculane, din motive aparent asemănătoare. Dacă în cazul lui Orban „vinovați“ de cele întâmplate sunt procurorii DND, în privința candidatului de la Herculane, Pavel Munteanu, DIICOT este cea care a dat socotelile peste cap.
Candidatul liberal, fost comandant de poliție în orașul stațiune, este implicat în dosarul devalizării SC Hercules SA. Procurorii au reținut că, Pavel Munteanu a împrumutat SC HERCULES SA, reprezentată de Filip Răiescu, cu sume de bani, stabilind o dobândă cu mult mai mare decât cea legală, fapt ce denotă că scopul acestuia a fost acela de a scoate banii din societate și nu acela de a salva SC HERCULES SA. „A solicitat executarea silită a SC HERCULES SA, intervenind în alte dosare de executare existente, tocmai pentru a obține sumele de bani cuvenite”, susține DIICOT.
Potrivit procurorilor, începând cu anul 2008, SC HERCULES SA a contractat împrumuturi de la mai multe persoane fizice, cum ar fi: Filip Răiescu, fiul directorului general Răiescu Filip, Astrid Beatrice Hrelescu, Valeriu Verbițchi, Anișoara Adamescu, soția directorului economic Adamescu Gavril, Icoana Pătruț, contabila SC HERCULES SA și Pavel Munteanu, în baza unor contracte de împrumut care constituiau titluri executorii, cu dobânzi anuale mult mai mari decât dobânda legală.
„Astfel, dobânda percepută de Anișoara Adamescu, Icoana Pătruț și Pavel Muntean era de 5 la sută pe lună, cu 600 la sută mai mare decât dobânda legală“, consideră procurorul de caz. Împrumuturile de la persoanele fizice erau garantate cu bunurile societății, fără a avea în acest sens acordul AGA valabil (condiție necesară conform actului constitutiv și Lg. 31/1990 (Adunarea Generală a Acționarilor având obligația „să hotărască gajarea, închirierea sau desființarea uneia sau a mai multor unități ale societății”). Aceste împrumuturi nu au putut fi restituite în termenul stabilit (termen de altfel, foarte scurt) iar, în final, au dus la executarea unor imobile aparținând SC HERCULES SA prin intermediul executorilor judecătorești.
În cazul lui Pavel Munteanu, procurorii au reținut că, în data de 30 martie 2012 a încheiat contractul de împrumut prin care SC HERCULES SA, reprezentată de Filip Răiescu – Director General, a împrumutat de la el suma de 40.000 lei. Termenul de restituire a fost de un an, iar dobânda de 5 la sută pe lună (60 la sută pe an, ceea ce reprezintă o dobândă cu aproximativ 600 la sută mai mare decât dobânda legală). Sumele de bani împrumutate au fost recuperate în cadrul dosarelor de executare silită instrumentate de Biroul Executorului Judecătoresc Mihai Țimonea din Caransebeș.
Organele de cercetare penală, vorbesc de existența unui lider pentru structurarea grupului infracțional. Activitatea desfăşurată de Iosif Armaș s-a desfăşurat după un plan bine pus la punct de către ”lider” şi s-a subordonat unui scop comun, (scoaterea activelor/bunurilor SC HERCULES SA din patrimoniul acesteia în dauna crediterilor reali ai SC Argirom International SA și totodată, însușirea pentru membrii grupului a sumelor de bani obținute) fiecare din persoanele în cauză acţionând în virtutea unui interes comun cunoscut încă de la data comiterii primului act material. În acest grup, procurorii îl plasează și pe Pavel Munteanu.