Menu

Articol

Despre oameni, iubire, plâns şi stele. Lansare de carte: două generaţii de scriitori în familia Gyuris

Marţi, 9 august, la librăria Semn de Carte din Reşiţa, a avut loc lansarea a trei cărţi, două dintre acestea fiind semnate de Adalbert Gyuris, iar una de nepoata scriitorului, Rafaela Nemeth-Gyuris, care, astfel, debutează în volum, cu o poveste, la numai şapte ani.

Adalbert Gyuris s-a născut la Bocşa, iar în 1984 s-a stabilit în Germania. Este poet, publicist, pictor şi sculptor, membru al Asociaţiei Caricaturiştilor din România. La Semn de carte, în Reşiţa, şi-a lansat volumele: IZGAR- satul copilăriei mele (editura Singur, 2016), şi ÎNTÂMPLĂRI - nuvele (editura Singur, 2015). Alături de bunicul scriitor a stat şi tânăra Rafaela, care şi-a lansat volumul STEAUA BUNICULUI (editura Waldpress, 2016) o poveste oferită copiilor şi ilustrată de pionerul benzii desenate româneşti, timişoreanul Radu Cleţiu.
Evenimentul a fost moderat de Adriana Telescu. Despre Adalbert Gyuris şi realizările sale literare şi artistice au vorbit poeta Alexandra Gorghiu şi publicistul Titus Crişciu.

„Volumul ÎNTÂMPLĂRI este, de fapt, un buchet de amintiri, puse în pagină şi au importanţă, mai ales, pentru cei apropiaţi, pentru cei interesaţi de o anumită perioadă de timp, dar şi pentru cei care doresc să cunoască amănunte semnificative, în special, din Banat. Nu lipsesc notaţii despre cunoscute personalităţi, cum sunt Constantin Gruescu, despre care ştim cu toţii că o viaţă întreagă a tot smuls din adâncul pământului ascunse comori, pe care le expune acum, tot la Ocna de Fier, pentru că nu au reuşit să facă mai mult autorităţile locale pentru el. Dar, asta e altă poveste. De asemenea, l-a abordat la el acasă, aşa cum am făcut şi eu,… l-a abordat pe Carol Loncear, pe celebrul ministru pe care l-a dat Bocşa. Şi, de la Loncear încoace, nu cred să mai fi avut o astfel de personalitate, deşi, majoritatea celor de aici nu ştie cine a fost Loncear sau, dacă citesc cartea, vor afla câte ceva. Dar, sigur, sunt multe alte personalităţi, mai importante sau mai puţin importante. Una, care trebuie menţionată este Horaţiu Mălăiele, care, din câte îmi dau eu seama, este unul din mentorii artistului plastic Adalbert Gyuris. Mă surprinde în acest mic, dar consistent volum, un adevărat eseu închinat cui nu te aştepţi: plânsului!”, a spus, printre altele, scriitorul Titus Crişciu.

Alexandra Gorghiu a recitat poemul IUBIRE, din creaţia lui Adalbert Gyuris, iar Adriana Telescu a vorbit despre povestea STEAUA BUNICULUI, apreciind că tânăra Rafaela Nemeth-Gyuris dovedeşte un real talent de povestitoare. Rafaela a ţinut şi un scurt discurs, în care a dezvăluit faptul că bunicul, Adalbert Gyuris, este modelul ei de scriitor şi dorinţa de a povesti aşa frumos ca bunicul a determinat-o să scrie prima ei poveste. La întrebarea Alexandrei Gorghiu, „Cum te-ai simţit când ai dat prima oară autografe pe volumul tău?” (n.n. - cărţile au fost lansate în urmă cu puţine zile şi la Bocşa), Rafaela a răspuns dezarmant: „A fost comic!”

După cuvîntul autorilor, grupul „Intermezzo”, al Forumului Democratic al germanilor din Caraş-Severin, alcătuit din Mariana Chirilovici şi Lucian Duca, a interpretat câteva piese muzicale, printre care şi „Valsul Semenicului”.
Evenimentul a fost organizat sub egida METARSIS - activităţi şi servicii de cultură urbană şi artă contemporană, prin librăria Semn de Carte.

Powered by Jasper Roberts - Blog