Printr-o adresă transmisă de Ministerul Finanţelor, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, primarul municipiului Reşiţa, Mihai Stepanescu, şi directorul Aquacaraş, Anatoli Liber, sunt chemaţi, luni, 2 noiembrie, la Bucureşti, „pentru discutarea aspectelor privind situaţia Aquacaraş”. Alături de Frunzăverde, Stepanescu şi Liber, la discuţie sunt invitaţi reprezentanţii Ministerului Fondurilor Europene, reprezentanţii ANAF şi ai Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Caraş-Severin.
Primarul Mihai Stepanescu ne-a declarat: „Voi merge la Bucureşti să vedem cum poate fi salvată Aquacaraş. Nu înţeleg, totuşi, de ce am fost chemat numai eu din partea primăriilor şi nu au fost chemaţi şi primarii celorlalte 7 oraşe din judeţ. Noi, Primăria şi Consiliul Local Reşiţa, am făcut tot ce ne-a stat în putinţă pentru a slava societatea, astfel încât proiectul să meargă mai departe. Garanţia noastră, a Reşiţei, este în regulă, nu am primit nicio reclamaţie cu privire la bunul de patrimoniu cu care am garantat. La garanţia Consiliului Judeţean sunt nişte probleme cu valoarea clădirilor, însă, cred că se poate rezolva. Eu, ca primar, şi Consiliul Local, ca for decizional, am apreciat că oprirea lucrărilor şi returnarea banilor europeni ar fi un lucru foarte rău pentru oraş. Şi pentru judeţ. Pe de altă parte, nu putem permite ca bunuri publice, care aparţin cetăţenilor Reşiţei, cum este laboratorul Uzinei de Apă, să fie înstrăinate. Nu avem dreptul să înstrăinăm obiective de interes public ale Reşiţei. Voi merge la Bucureşti şi vă voi informa despre mersul evenimentelor. Dar, repet, dacă acest proiect pică, e mai rău!”, ne-a declarat primarul Reşiţei, Mihai Stepaescu.
În ciuda invitaţiei adresate preşedintelui în funcţie al CJ Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, este foarte probabil că acesta nu se va deplasa la Bucureşti, deoarece urmează un tratament medical.
Şi Marcel Vela pleacă la Bucureşti
Şi primarul municipiului Caransebeş, Marcel Vela, va fi luni la Bucureşti, pentru a discuta despre deblocarea conturilor Aquacaraş. Marcel Vela ne-a declarat că a stabilit încă de săptămâna trecută o întâlnire cu reprezentanţi ai Ministerului Fondurilor Europene, împreuna cu conducerea tehnică a Aquacaraş pentru ziua de luni, lucru pe care l-a anunţat şi celorlalţi primari prezenţi la şedinţă de la Prefectură, de miercuri. În această situaţie de colaps, s-a decis să meargă la Bucureşti, pentru a încerca, împreună cu toate instituţiile implicate, să găsească soluţii de deblocare a conturilor Aquacaraş.
„Este foarte bine că cele două ministere sunt interesate de problemă şi au convocat luni şi alţi colegi. Sper să găsim împreună o soluţie amiabilă de rezolvare a crizei, deoarece efortul va trebui să fie comun. Cred că prieteneşte, fără orgolii politice locale şi cu sprijinul celor care sunt implicaţi în această situaţie delicată, putem găsi o metodă de salvare şi, gândidu-mă la înţelepciunea acestor instituţii, eu sunt optimist. Altfel, înteruperea programului european va avea consecinţe foarte grave pentru municipiul Caransebeş şi pentru judeţ, va trebui ca toate oraşele să restituim fondurile investite până în prezent şi nici ANAF-ul nu-şi va recupera vreodată datoriile", ne-a declarat Marcel Vela.
Vela a mai precizat ca întâlnirea de la Bucureşti nu are nicio legatură cu declaraţia primarului de la Bocşa şi că în calitate de primar al municipiului Caransebeş, cu datoriile plătite la zi către operatorul regional, Marcel Vela crede că Eugen Cismăneanţu a dorit să pară analist politic, dar a exagerat.
Marcel Vela a mai precizat: „Pentru Aquacaraş trebuie găsită urgent o soluţie economică şi administrativă, nefiind vorba aici de miracole politice. Doctrinele partidelor, indiferent cum se numesc ele, nu au atribuţii în gestionarea investiţiilor şi fondurilor UE dintr-un judeţ, nici măcar parlamentarii nu pot debloca executările ANAF”.
„Cismăneanţu ar fi trebuit mai întâi să se întrebe de ce unii primari, indiferent de culoarea lor politică, nu au achitat sumele de cofinanţare angajate în 2012 prin Hotărâri de Consilii Locale pentru proiectele de investiţii derulate în localităţile lor. Ar trebui să găsim împreună soluţii urgente ca să rezolvam această problemă, pentru a putea spera şi la următoarea etapă de investiţii cu finanţare europeană până în anul 2020”, a mai afirmat primarul municipiului Caransebeş, Marcel Vela.