În anul 2017, Grupul Ecologic de Colaborare Nera Oraviţa a trimis Ministerului Mediului, structurilor din subordine şi Guvernului României notificări privind elementele de ilegalitate ale contractului de administrare al Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului. Potrivit contractului, Planul de management al parcului trebuia elaborat şi finalizat în termen de 2 ani de la semnarea contractului de administrare între RNP Romislva şi Ministerul Mediului, adică până la sfârşitul anului 2016. Cu toate acestea, parcul nu are nici în prezent un plan de management aprobat de ministerul mediului.
„Planul de management al unui parc naţional sau natural este documentul strategic pentru aplicarea la nivelul anului 2017 a Legii Ariilor Naturale Protejate. În absenţa acestui document, principalul administrator al terenurilor din parc, respectiv RNP Romsilva, aplică o legislaţie anacronică de pe vremea când România nu era ţară membră a Uniunii Europene”, susţin cei de la GEC Nera.
În opinia ONG-ului orăviţean, la o astfel de legislaţie fac referire şi numeroasele avize date în 2017 de RNP Romsilva prin intermediul Administraţiei Parcului Naţional Semenic - Cheile Caraşului pentru tăieri de arbori în interiorul parcului, avize pe care GEC Nera continuă să le considere ilegale din moment ce nu există un plan de management al parcului prevăzut de contractul de administrare la art.4.1.n şi art.4.1, care ar trebui să precizeze cum şi unde se poate tăia în parc.
La notificările trimise de GEC Nera privind acest subiect au răspuns doar structurile Ministerului Apelor şi Pădurilor (MAP), adică cele care privesc RNP Romsilva ca parte a contractului de administrare a Parcului Naţional Semenic - Cheile Caraşului. Potrivit RNP Romsilva, pană la 31 ianuarie 2018 trebuie sa fie finalizat şi înaintat spre aprobare Planul de Management al Parcului Naţional Semenic - Cheile Caraşului.
„Din păcate, cealaltă parte a contractului de administrare a parcului, adică Ministerul Mediului (MM), care este şi autoritatea supremă pentru protecţia mediului în România, nu a răspuns în termen legal notificărilor adresate de către GEC Nera. De menţionat este faptul că, în conformitate cu Tratatul de Aderare la UE, MM avea obligaţia să monitorizeze situaţia şi să impună un un plan de management în cazul PN Semenic - Cheile Caraşului la un termen care a expirat deja de cca 4 ani.
Faptul că încă o lună şi jumătate PN Semenic Cheile – Caraşului nu va avea plan de management, aşa cum afirmă Ministerul Apelor şi Pădurilor, devine o banalitate după ce timp de 13 ani administrarea acestui parc a funcţionat fără a avea un asemenea document strategic”, mai spun cei de la GEC Nera.