Menu

Articol

Grigore Cartianu, la Reşiţa şi Caransebeş, cu „600.000”şi cu alte volume despre istoria recentă a României

Autor: 

Scriitorul şi jurnalistul Grigore Cartianu şi-a lansat, ieri, la Reşiţa şi la Caransebeş, volumul „600.000”, despre „fenomenul #Rezist”, prezentându-şi şi alte volume despre revoluţie, despre moartea Ceauşeştilor, dar şi despre „regele fotbalului”, Gheorghe Hagi. Lansarea şi prezentarea volumelor, la Reşiţa, a avut loc în Casa de Cultură a Sindicatelor, în faţa unui public relativ puţin numeros, iar la Caransebeş, a avut loc în Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei Caransebeş, de data aceasta, în prezenţa a mai multor reprezentanţi ai administraţiei publice locale, cadre didactice, cititori pasionaţi de lecturi despre fenomenele politice, economice şi sociale din istoria recentă a României.

După cuvântul de deschidere, rostit de către Marian Apostol, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor, scriitorul Grigore Cartianu s-a arătat nu numai un povestitor pasionat al cărţilor sale, dar şi un pasionat analist al evoluţiei României ultimilor 27 de ani, care stăpâneşte termenii, cunoaşte multe fapte, întâmplări, decizii ale autorităţilor vremii, mai de suprafaţă sau subterane, dintre cele pe care mulţi le trec încă la categoria „mistere”!

Pentru a explica „fenomenul #Rezist”, Grigore Cartianu a făcut o amplă analiză politico-economico-fianciară, dar şi a mentalităţilor, a psihologiei maselor. Conform lui Grigore Cartianu, România se află într-un mare pericol, nu din cauza stângii sau dreptei politice, ci din cauza populismului.

„Când aud că ăştia ne dau, eu mor!”

„Oamenii care susţin acum stânga politică spun aşa: „Ăştia, cel puţin, ne-au dat! Şi promit că o să ne mai dea!” Când aud că asta că „ne dau”, eu mor! De unde să ne dea, decât din ceea ce noi producem! Şi aceşti oameni nu-şi dau seama că e o imensă minciună! Cu o mână dau din ceea ce producem, ne dau chiar mai mult decât producem, ne îndatorează, aşa că, până la urmă, mai mult ne iau decât ne dau!”, a fost de părere Cartianu.

Şi Caransebeşul a luptat şi luptă pentru idealuri!

Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură „George Suru”, a deschis manifestarea de la Caransebeş, prezentându-i oaspetelui sala în care se desfăşura lansarea, „locul unde bănăţenii au hotărât Unirea cu România Mare, de unde a plecat cea mai numeroasă delegaţie la Alba Iulia, avându-l în frunte pe Elie Miron Cristea, cel care avea să devină primul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române”. Preluând subiectul cărţii, Ioan Cojocariu a afirmat că prezenţa, în Piaţă, timp de o săptămână, şi a caransebeşenilor, s-a datorat dorinţei lor de a nu le fi confiscată ţara şi justiţia. „Prezenţa domnului Cartianu aici e încă un motiv de a sta tot timpul de veghe şi de a lupta pentru aceste idealuri”, a mai spus directorul Casei de cultură.

Celebra Ordonanţă 13

După ce a povestit, într-un stil spumos şi gustat de cei prezenţi în Aula „1 Decembrie 1918”, mai multe întâmplări trăite în activitatea sa de ziarist, Grigore Cartianu a vorbit şi despre volumul „600.000”, spunând, printre altele, că acesta este o carte-manifest, în care se regăsesc cei 600.000 de protestatari din duminica istorică de 5 februarie 2017, dar şi cei care, într-un fel sau altul, s-au opus celebrei Ordonanţe 13. În continuare, autorul a vorbit şi despre celelalte cărţi ale sale.

În încheiere, autorul a acordat autografe pe toate volumele pe care cei prezenţi le-au cumpărat, unii dintre ei plecând acasă cu braţele pline de cărţi pe coperţile cărora era trecut numele lui Grigore Cartianu.

Powered by Jasper Roberts - Blog