După o încercare eşuată, cea de ieri după-amiază, în această dimineaţă s-a ţinut şedinţa de îndată a Consiliului Local Reşiţa, convocată de primarul Ioan Popa. Pe ordinea de zi, un singur proiect, prin care CL Reşiţa a luat act şi şi-a însuşit „Tranzacţia încheiată între Consiliul Local al Municipiului Reşiţa, prin Serviciul Public «Direcţia pentru Administrarea Domeniului Public şi Privat al Municipiului Reşiţa» şi SC NEXTCITY SA, fosta SC VELOCITY Reşiţa SRL”. Acest act avea nevoie de acceptul consilierilor locali pentru ca să fie depus la dosarul aflat în instanţă la Tribunalul Caraş-Severin acolo unde, astăzi, a fost stabilit un termen de judecată.
Prin această „tranzacţie”, părţile se declară de acord cu încetarea contractului de concesiune încheiat în 2011 şi cu radierea din CF a respectivului contract de concesiune. Totodată, CL Reşiţa va emite o adresă prin care este de acord cu eliberarea/restituirea sumei de 19.131,39 de lei către NEXTCITY SA, constituită cu titlul de granţie bancară, în termen de cinci zile de la data semnării tranzacţiei, dar şi a sumei de 17.852 de lei, reprezentând cuantumul total al impozitului încasat pe terenul obiect al contractului de concesiune de la data încetării acestuia – 1 aprilie 2013, şi până la data semnării „tranzacţiei”. În plus, CL Reşiţa, prin Serviciul Public Direcţia pentru Administrarea Domeniului Public şi Privat al Municipiului Reşiţa va restitui SC NEXTCITY SA suma de 252.409,74 de lei, cu titlul de redevenţă.
Cum s-a ajuns la această situaţie cel puţin hilară? Simplu. În 2011, Consiliul Local Reşiţa şi NEXTCITY au încheiat un contract de concesiune, pe durata a 49 de ani, pentru o suprafaţă de 5 ha existentă în „celebrul” parc industrial. Cei de la NEXTCITY, prin vocea lui Adrian Chebuţiu, nu au fost de acord să construiască o hală în locaţia respectivă, pe motiv că terenul de acolo era de fapt o umplutură, ceea ce s-a şi dovedit mai târziu, iar lucrările suplimentare pentru consolidarea sa ar fi condus la cheltuieli suplimentare.
În martie 2013, NEXTCITY a solicitat rezilierea contractului de concesiune, însă conducerea primăriei de atunci a Reşiţei nu a fost de acord. Din acel moment au început procesele între părţi, nefinalizate nici în prezent. Cei de la NEXTCITY au susţinut că respectivul contract a încetat de drept în martie 2013, în timp ce primăria i-a facturat o redevenţă în valoare de 252.409,74 de lei, pentru perioada 2013-2015. Investitorul a refuzat să o plătească, ceea ce a făcut ca primăria să apeleze la executarea silită, ceea ce s-a şi întâmplat, ca mai apoi instanţa să dispună restituirea banilor obţinuţi de primărie în urma executării silite.
Lucrurile nu s-au oprit aici. După ce NEXTCITY au notat contractul de concesiune pe 5 ha în CF, în 2015 s-a emis o Hotărâre de Consiliu Local prin care a fost anulată şi radiată concesiunea din CF. Replica celor de la NEXTCITY nu a întârziat, au atacat HCL în instanţă care a dispus revenirea la situaţia iniţială, cu înscrierea NEXTCITY în CF. Iar ca lucrurile să fie de râsu'-plânsu', cu acceptul primăriei, în perimetrul celor 5 ha de teren aflat în litigiu s-a construit de către ICCO FACILITY DEVELOPMENT SRL hala de producţie în care îşi desfăşoară activitatea cei de la Autolive, în speranţa că litigiul avea să dispară între timp. În acest moment, terenul pe care s-a construit hala nu este liber de sarcini.
Primarul Ioan Popa spune că dacă nu se va debloca situaţia, există riscul ca ICCO FACILITY DEVELOPMENT SRL să nu mai extindă investiţia, dar şi să solicite returnarea garanţiei bancare şi chiar să se gândească să recupereze investiţiile deja realizate în parcul industrial, de peste 9 milioane de euro.
Consilierii PSD, care luni seara nu au fost prezenţi la şedinţă, pe motiv că nu cunoşteau ordinea de zi, s-au abţinut astăzi de la vot, invocând faptul că „tranzacţia” ridică câteva semne de întrebare, între care şi faptul că aceasta nu este semnată şi de directorul economic, Maria Uzum. În plus, şi-au declarat dezacordul cu decizia de a achita redevenţa, singura soluţie pentru stingerea litigiului cu NEXTCITY.