Liderii Blocului Naţional Sindical (BNS), au reacţionat prompt la intenţia guvernului de a transfera contribuţiile sociale exclusiv în sarcina angajatului. În opinia acestora, o astfel de intenţie dovedeşte că guvernanţii ignoră nu doar legislaţia europeană în vigoare, dar şi nevoile şi drepturile cetăţenilor români, obligaţi să fie cobai pentru măsuri și politici netestate nicăieri în lume.
Într-o conferinţă de presă ţinută la Reşiţa, preşedintele BNS Caraş-Severin, Nicolae Drăgan, a ţinut să arate că în nici ţară din Europa finanţarea sistemului de securitate socială nu se asigură exclusiv de către angajat. Drăgan a prezentat câteva exemple în acest sens: în Anglia, angajatorul plăteşte 90% la sistemul de securitate sociale, în timp ce angajatul asigură diferenţa de 10%. În Spania şi Suedia raportul este aproape acelaşi – 85% angajatorul, 15% angajatul, În Belgia, raportul e de 65% angajatorul şi 35% angajatul, în Letonia – 70% cu 30%, în Lituania – 75% cu 25%, Finlanda – 71% cu 29%, Polonia – 40% cu 60%, Cehia – 75% cu 25%, iar în România, în prezent, sistemul de securitate socială este finanţat de angajator, în proporţie de 58% şi de angajat cu 42%. La nivel mondial, din 119 țări care au în implementare un sistem de protecție socială și a căror fiscalitate este monitorizată, nici măcar una nu are în întregime această sarcină alocată exclusiv angajatului.
România va fi de la 1 ianuarie 2018 singurul stat din Uniunea Europeană în care contribuțiile la sistemul de securitate socială vor fi asumate integral de angajat.
Liderii BNS spun că acest transfer al responsabilităţii finanţării sistemelor de securitate socială către angajat va face ca toate riscurile demografice și de sustenabilitate a sistemului de pensii și a celui de sănătate să fie transferate către salariat, fapt ce va genera un război între presiunea fiscală pe salariat și adecvarea veniturilor pentru beneficiari. „Cele două sisteme – sistemul public de pensii și cel de asigurări de sănătate - sunt oricum greu sustenabile, în acest moment raportul între salariați și pensionari fiind de aprox 1:1. În sistemul de asigurări de sănătate erau la sfârșitul anului 2016 - 17.130.940 persoane asigurate – aprox 11,4 milioane plătesc contribuții de asigurări sociale. Pentru aproape 6 milioane de contribuabili (alții decât salariații), contribuția la fondul de sănătate este extraordinar de redusă, aprox 5 milioane de salariați asigură peste 80% din finanțarea sistemului de asigurări de sănătate. Măsura încalcă flagrant convenții internaționale ratificate de România cu privire la sistemele de securitate socială, recomandări ale OIM sau directive europene prin renunţarea la principiile solidaritaţii și asumării echitabile și echilibrate a sarcinii finanțării”, a ţinut să avertizeze Nicolae Drăgan.
Hotărârea actualului guvern de a transfera integral în sarcina salariaților responsabilitatea finanțării sistemului de pensii și asigurări de sănătate este privită ca fiind o măsură incoerentă, hazardată şi total defavorizantă față de cel în slujba căruia ar trebui să fie guvernanţii: poporul român.