Menu

Articol

Ionel Franţ de la „Speranţa” Reşiţa: „Reclamantul nu găteşte! Are preocupări intelectuale!”

La Centrul „Speranţa” din Reşiţa, din subordinea Direcţiei  Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Caraş-Severin, există un modul destinat tinerilor care au beneficiat de măsura de protecţie a instituţiei, au devenit majori şi doresc să-şi continue studiile. Aceşti tineri pot rămâne în instituţie, până la terminarea studiilor. În situaţii speciale, pot beneficia de protecţie după majorat şi tineri care nu urmează vreo şcoală sau facultate, dar, nu au locuinţă şi nu au un loc de muncă. Aceştia pot rămâne sub protecţia Centrului, la cerere, cu decizia unei instanţe judecătoreşti, încă doi ani, periodă în care au posibilitatea să îşi găsească un serviciu.

Modulul de protecţie a tinerilor majori se numeşte „Apartamente, garsoniere - tineri”. În acest modul, la Reşiţa se află sub protecţie 7 tineri. Dintre aceştia, patru sunt la facultate, doi la Timişoara şi doi la Universitatea din Reşiţa. Aceşti tineri beneficiază de apartamente sau garsoniere în blocurile din cartierul reşiţean Govândari, locuinţele fiind distribuite în tot cartierul, tocmai cu intenţia ca ei să ducă o viaţă socială printre ceilalţi locuitori ai oraşului. Apartamentele sunt dotate cu moblier, centrale termice, electrocasnice, veselă, calculator, televizor etc., iar toate cheltuielile sunt suportate de către Direcţia Generală, adică, din fondurile Consiliului Judeţean Caraş-Severin. Tinerii primesc şi alimente, tot gratuit, şi beneficiază de condiţii mai mult decât decente de trai, ne-a informat conducerea de la Protecţia Copilului.

Deoarece s-au iscat discuţii cu privire la alimentele pe care le primesc aceşti tineri, au fost şi reclamaţii, am efectuat o vizită la Centrul „Speranţa”. Am stat de vorbă cu directorul Direcţiei Generale, Ana Vasile, însă punctul ei de vedere a mai fost publicat, aşa că am vorbit şi cu un alt angajat al Direcţiei, Ionel Franţ, instructor responsabil cu educaţia tinerilor de la modulul „Apartamente, garsoniere - tineri”.

 „Au ceea ce nu au multe familii”

„Din octombrie, anul trecut, până în momentul acesta, peste noi au trecut cinci valuri de controale, unele fiind evaluări periodice, altele fiind controale neprogramate. La controalele periodice este verificată activitatea noastră pe toate planurile, nu scapă nimic, inclusiv paza contra incendiilor, SANEPID şi aşa mai departe. Niciunul din controalele acestea nu a scos în evidenţă faptul că aceşti copii sunt privaţi de alimentaţie. Au ceea ce nu au multe familii. Au ce nu au familii ale angajaţilor celor care lucrează aici. Dar, asta lumea nu ştie...”, a spus Franţ.

„Nu e cea mai bună mâncare posibilă, dar, e bună!"

„Ajungem şi la mâncarea lipicioasă. Zic de mâncarea lipicioasă, deoarce am înţeles că aţi primit la redacţie o astfel de reclamaţie. Acea mâncare, de care pomeneşte nemulţumitul, sau nemulţumita, este un salam provenit de la o firmă, numită Căvărănţana, firmă pe care instituţia noastră a ales-o prin licitaţie publică, de pe servicul electronic de achiziţii publice. Firma are toate actele de conformitate, de calitate, la zi. Ne aprovizionează în fiecare miercuri dimineaţă şi tot miercuri aceste alimente ajung la beneficiarii din apartamente. Mâncarea care este pentru copiii de aici, de la Centrul de Plasament, se bagă în producţie, la bucătărie. Cei din apartamente trebuie să-şi pregătească mâncarea, cum spuneam, s-a ales această soluţie pentru a-i învăţa să fie independenţi. Însă, dat fiind faptul că cei de la Căvărănţana nu prea folosesc E-uri, conservanţi, aditivi alimentari şi aşa mai departe, mâncarea lor este mai aproape de bio, astfel că dacă este ţinută impropriu, mai multe zile, este foarte probabil să se degradeze. Ori, asta e problemă de educaţie. Nu spun că aceşti copii primesc cea mai bună mâncare posibilă, avem nişte restricţii financiare, dar, părerea mea este că mâncarea este bună”.

„Reclamantul nu găteşte, are preocupări intelectuale”

„Noi ne străduim să-i educăm cum să-şi păstreze mâncarea, cum să o mănânce, cum să gătească. Ei nu primesc numai mezeluri, ei primesc toată gama de produse, de la legume, ulei, zahăr, făină, carne. Eu zic că este o gamă diversificată. Dar, cel care a reclamat a avut problema aceasta pentru că nu găteşte. Are alte preocupări. Este foarte inteligent, are preocupări intelectuale. Foarte bine. Dar, noi trebuie să avem grijă şi de sănătatea lui, să-i facem educaţia. El are calea lui şi noi îl sprijinim total”, a mai precizat instructorul responsabil cu educaţia, Ionel Franţ.

 

Powered by Jasper Roberts - Blog