Menu

Articol

Istorici de marcă, despre Banat şi „Banatica”, la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa

La Muzeul Banatului Montan din Reşiţa a fost lansat, astăzi, volumul al 25-lea, al revistei Banatica, revistă ştiinţifică de istorie, acreditată în baze ştiinţifice internaţionale, editată de muzeul din Reşiţa, având o continuitate de un sfert de secol. La eveniment a fost prezent profesorul Harald Heppner, de la Universitatea din Graz – Austria, căruia Muzeul Banatului Montan i-a dedicat acest volum, cu prilejul împlinirii a 65 de ani de viaţă. Profesorul Heppner şi asistentul său de proiect, Ionuţ Vasile Roma, din Graz, originar din Banat, au prezentat proiectul „Administraţia în Banat, după anul 1718”

Referitor la eveniment, directorul muzeului reşiţean, Dumitru Ţeicu, ne-a declarat:

„Profesorul Heppner face parte din boardul ştiinţific al Banaticii, alături de profesorul Martin Radi, de la Universitatea din Londra, de Rudolf Gräf , Nicolae Bocşan şi Ioan Aurel Pop, de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj, de profesorul Petrovici, de la Universitatea din Szeged. Deci, este foarte important, profesorul Heppner este unul dintre istoricii de marcă ai Europei Centrale şi ai Europei de Sud-Est. Iar faptul că a împlinit 65 de ani ne-a dat ocazia să-i dedicăm acest volum al Banaticii. Suntem onoraţi şi de faptul că la eveniment participă prof. univ. dr. Rudolf Gräf, prorector al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj, fostul nostru coleg la Muzeul Banatului Montan”.

Profesorul Heppner, printre altele, a vorbit despre motivul vizitei la Reşiţa:

„ Acest eveniment este o ocazie de a mă întoarce la prieteni. Eu am foarte multe relaţii în România şi foarte multe preocupări în România. Pe de altă parte, am bucuria de a primi un volum pe care muzeul din Reşiţa şi prietenii mei de aici l-au editat în onoarea mea. Apoi, este o ocazie concretă, prezentarea unui proiect al unui asistent al meu, Ionuţ Vasile Roma, care este de aici din Banat. Proiectul se referă la secolul XVIII în Banat, adică după instalarea stăpânirii austriece în Banat şi problemele care se puneau atunci cu privire la managementul de personal; cine îşi asumă răspunderea de a organiza această provincie. Aceasta înseamnă efectuarea de cercetări complexe, atât în arhivele din Viena, din Ungaria, cât şi din România. Derularea proiectului a început anul trecut, se va încheia în anul 2018, iar rezultatele cercetării vor fi prezentate atât în România, cât şi în Europa Centrală şi de Sud-Est”.

Activitatea ştiinţifică a istoricului Harald Heppner a fost prezentată de către istoricul Rudolf Gräf, cei doi profesori universitari având o îndelungată colaborare în domeniul cercetării ştiinţifice, precum şi al cooperării între Universitatea din Graz şi Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj, în domeniul educaţiei.

Powered by Jasper Roberts - Blog