Menu

Articol

La Anina şi Oraviţa s-au semnat contracte de milioane! Doar sufletul le va da valoare!

La Anina şi la Oraviţa au fost semnate, ieri, contractele de finanţarea a două proiecte privind amenajarea a două obiective culturale şi turistice, proiecte cu valoarea de zeci de ori mai mare decât bugetele celor două oraşe. Sunt primele două contracte de finanţare a unor proiecte din Caraş-Severin pe Programul Operaţional Regional 2014-2020. Este vorba despre realizarea Muzeului Mineritului Anina, la Puţul I al Minei Anina, mină închisă în anul 2006, proiect în valoare de 15,2 milioane de lei, şi de restaurare Teatrului Vechi Mihai Eminescu din Oraviţa şi de amenajare peisagistică a parcului adiacent, proiect în valoare de 9,6 milioane de lei. Contractele de finanţare au fost semnate de primarii celor două localităţi, Gheorghe Românu, la Anina, şi Dumitru Ursu, la Oraviţa, cu directorul ADR Vest, Sorin Maxim.

„Viaţa nostră va fi, cred eu, mai bună!”

„Este un proiect la care am lucrat peste doi ani, este un proiect de suflet, pot să spun, pentru că în incinta în care vrem să amenajăm acest muzeu am avut şi o viaţă profesională deosebită, eu fiind inginer miner. Am ţinut ca acest muzeu să se realizeze pentru că reprezintă un obiectiv important din cadrul strategiei de dezvoltare a oraşului Anina, strategie pe care am făcut-o în anul 2013, în primul meu mandat de primar. Acest obiectiv va fi legat de obiectivul Oraviţei, şi Oraviţa a câştigat un proiect de amenajare a Teatrului Vechi, şi vom lega cele două obiective prin linia ferată, astfel încât pe această zonă Oraviţa-Anina să putem aduce mulţi turişti. Viaţa noastră va fi, cred eu, mai bună, fiindcă, după cum toată lumea ştie, cu locurile de muncă stăm rău în Anina, pentru că atunci când se pleacă de la o monoindustrie spre nimic, e foarte greu să pui ceva în loc. Îi mulţumesc domnului director Sorin Maxim şi colectivului dânsului de la ADR care ne-a sprijinit în realizarea acestui proiect, pentru că doi ani şi jumătate, atât dânşii cât şi noi am muncit şi am avut păreri uneori diferite, dar, iată, am ajuns, până la urmă, la un rezultat final. Vă mulţumesc, îi mulţumesc şi domnului arhitect Marius Barbieri”, a spus primarul Aninei, Gheorghe Românu, înainte de a semna contractul.

„Impactul va fi pozitiv!”

„Suntem aici pentru a semna primul contract din judeţul Caraş-Severin, pe actualul Program Operaţional Regional 2014-2020, într-un context în care cred că aceste fonduri europene au adus plus valoare  în primul rând localităţilor care au depus un efort pentru a pregăti proiectele şi aici vreau să felicit echipa care a muncit la acest proiect, ştiu că este o muncă foarte grea. Vreau să vă spun că bugetul Primăriei Anina pentru un an pe investiţii este mai puţin de 10 la sută din valoarea proiectului pe care Uniunea Europeană, cu sprijinul Guvernului, evident, îl finanţează. Deci, aceste proiecte au un impact pozitiv, în primul rând pentru că sunt foarte bine articulate şi au o coerenţă, atât în partea tehnică, aşa cum spunea şi domnul primar, cât şi în partea strategică, urmează şi un plan de marketing foarte bine dezvoltat, care va pune în valoare mai multe obiective în zonă”, a spus Sorin Maxim, la Anina.

„Teatrul este bijuteria oraşului Oraviţa! Cea mai preţioasă!”

„Anul acesta am împlinit 200 de ani de la înfiinţarea teatrului şi, după cum vedeţi, nimic nu este întâmplător! Am depus un proiect pe fonduri europene, care este cea mai sigură sursă de venit pentru oraşul nostru, şi nu numai pentru oraşul nostru, pentru toate oraşele mai mici, care nu au venituri foarte mari. Mă bucur pentru colegul meu de la Anina, că a câştigat şi el un proiect foarte important de amenajare a Muzeului Mineritului şi îi încurajez pe toţi primarii să depună proiecte europene. Proiectul acesta este un proiect de suflet pentru oraşul nostru, pentu că teatrul este bijuteria oraşului nostru! E cea mai preţioasă bijuterie, fiindcă mai avem şi altele în oraş. Mulţumesc domnului director Sorin Maxim şi echipei sale, mulţumesc echipei mele care a muncit mult pentru a aduce proiectul în această fază, mulţumesc domnului arhitect Bogdan Demetrescu”, a spus Dumitru Ursu.

„Sufletul va da valoare proiectului!”

„Ne aflăm la Oraviţa, unde am semnat un contract de finanţare, împreună cu cel de la Anina sunt primele două proiecte finanţate, sunt două proiecte complementare şi împreună au o şi mai mare valoare decât suma celor două, în idea că ambele proiecte sunt finanţate pe componenta de patrimoniu, de clasa A, şi, împreună, pot aduce servicii comunităţii din zona Banatului de Munte, fiindcă atât Teatrul Vechi Mihai Eminescu, cât şi Muzeul Mineritului pot aduce elemente pentru un circuit turistic în această zonă. Aici vorbim de un proiect de aproape 10 milioane de lei, care va pune teatrul într-o nouă valoare şi într-o nouă eră, în era media şi digitală, pentru că îşi propune să aducă şi câteva îmbunătăţiri din acest punct de vedere. Sper că activităţile şi inspiraţia domnului primar Ursu şi a echipei sale să populeze acest edificiu cu cât mai multe activităţi, pentru că sufletul va fi cel care va da valoare proiectului, pe lângă clădirea, care, într-adevăr, este o bijuterie”, a spus Sorin Maxim, pe scena Teatrului Vechi Mihai Eminescu din Oraviţa.

Powered by Jasper Roberts - Blog