Liceul Teoretic Bozovici este cea mai reprezentativă unitate de învățământ din Valea Almăjului. Aici învață peste 400 de elevi care nu se deosebesc cu nimic de colegii lor de la liceele renumite din județ, dovadă fiind rezultatele obținute la olimpiadele naționale de-a lungul anilor.
Noul an de învățământ a început și la Bozovici sub auspiciile speranței, ceea ce pentru corpul didactic și primarul Adrian Stoicu înseamnă atragerea de fonduri guvernamentale și europene necesare atât lucrărilor de reabilitare, cât și noilor investiții sau pentru continuarea celor existente și abandonate în lipsă de bani.
Profesoara Mihaela Drăgilă ne-a mărturisit că, per ansamblu, imaginea liceului este una dezolantă, în pofida sumelor importante de bani învestite în școală. „Peste podelele din lemn s-a pus linoleum, doar anumite clase au fost reparate și zugrăvite în această vară. Problemele vechi persistă și este greu de crezut că vor fi rezolvate prea curând. Dincolo de curtea liceului, redusă la câțiva metri pătrați, tronează clădirea neterminată a ceea ce se dorea a fi cantina școlară, groapa cu fundația de la campusul școlar, groapă care a «împlinit» nouă ani de când a fost săpată, care a costat 21 de miliarde de lei vechi și din cauza căreia copiii au ajuns să învețe în clase sinistre, improvizate în fostele WC-uri, dar și toaltele ecologice uitate acolo de ani de zile. Felul in care arata liceul e deplorabil, dar tăcerea din jurul banilor smulși statului și dispăruți in neant e cu adevărat înfricoșătoare.“, spune profesoara.
Cât despre atmosfera de la deschiderea noului an școlar, Mihaela Drăgilă e de părere că aceasta a fost una tristă, lipsită de bucuria revederii în astfel de momente. Nu au lpsit tradiționala slujbă a preotului, învățăturile pe linie de circulație rutieră ale polițistului, și nici îndemnurile dascălilor. Profesoara nu neagă existența lucrurilor bune care s-au făcut în liceu, diferența dintre ceea ce a realizat vechea și actuala administrație este evidentă, însă spune că „este insuficient pentru un stat mental, nu doar politic, membru al Uniunii Europene“.
Făcând haz de necaz, profesoara din Bozovici spune că momentul solemn a fost salvat de... spălătoria auto aflată peste drum de liceu, de unde toată ziua răsună manele și muzică de petrecere, dar care deranjează nu doar vecinii, ci și elevii aflați la ore.
Primarul Adrian Stoicu este de părere că, în ciuda afirmațiilor Mihaelei Drăgilă și a altor localnici, administrația locală s-a implicat în ultimii ani, în limita disponibilităților financiare. Chiar dacă la București nu a avut înțelegerea pe care și-ar fi dorit-o, speră să acceseze fonduri europene pe un proiect de eficientizare energetică. Este conștient de toate aceste probleme, însă pe cele mai multe le-a moștenit, iar cu altele se lovește de birocratismul nostru tradițional.
„Încercăm să acoperim clădirea cantinei, să amenajăm la parter un cabinet școlar, ajutându-ne cu ceea ce avem. Actuala administrație s-a implicat și a schimbat vechea tâmplărie, înlocuind-o cu ferestre termopan, am amenajat toalete noi, dotate cu instalații pentru apă caldă, am executat lucrări de întreținere a claselor, lucru care este evident pentru toată lumea. Trebuie precizat că toaletele ecologice nu sunt funcționale, locul este protejat cu gard de sârmă pentru a împiedica accesul elevilor“, spune Stoicu.
În privința manelelor ce răsună de la spălătoria auto, edilul-șef ne-a mărturisit că nu a avut habar de așa ceva, dar că urmează să discute cu administratorul de acolo pentru reglementarea situației.