Menu

Articol

La Caransebeş, parcărilor li s-au pus beţe-n roate

Autor: 

Unul dintre proiectele care a stârnit controverse între consilierii liberali şi cei social-democraţi în şedinţa de vineri, 29 decembrie, şi care într-un final a „picat” la vot a fost cel referitor la aprobarea Regulamentului de funcţionare a sistemului de taxare a staţionării şi parcării autovehiculelor în municipiul Caransebeş.

În vechiul act normativ, cel aprobat în şedinţa din luna iulie a anului trecut, se stipula clar că de la 1 ianuarie 2018 taxele se vor modifica, însă, cu toate acestea, consilierii PSD nu au fost de acord cu amendamentele aduse de primarul Felix Borcean, liderul grupului PSD, Florin Bogdea, propunând ca ele să rămână neschimbate. În plus, social-democraţii au pus accent pe taxele percepute în parcarea din Parcul Teiuş, prea mari, în viziunea lor, faţă de cele din restul municipiului.

Cum social-democraţii s-au abţinut când a venit vorba să voteze amendamentele aduse de Felix Borcean, iar liberalii au răspuns cu aceeaşi monedă la propunerile liderului grupului PSD, proiectul de hotărâre a căzut.

„Regulamentul nu a fost aprobat şi datorită faptului că a absentat un consilier liberal, însă tarifele au fost deja aprobate într-o şedinţă anterioară. Atunci când s-au aprobat tarifele de 1 leu pentru parcare în anul 2017, s-au aprobat şi tarifele de 2 lei pentru 2018, aşa că, din acest punct de vedere, ne simţim confortabil, dacă pot să spun aşa. În ceea ce priveşte regulamentul, probabil că într-o viitoare şedinţă, după un studiu mai minuţios asupra proiectului, şi consilierii PSD vor catadicsi să-l voteze”, a spus, după şedinţă, primarul Felix Borcean.

În ceea ce priveşte Parcul Teiuş, edilul a mai adăugat că a existat o proastă tradiţie a pătrunderii cu maşinile acolo. „Pentru a limita accesul în acea zonă, am introdus acest tarif de 10 lei, care pentru unii este prohibitiv, şi este mult, atâta vreme cât în apropiere există parcări, dar dacă cineva vrea cu tot dinadinsul să intre cu maşina în parc, există acest tarif unic de 10 lei, şi poţi să staţionezi cât doreşti. Au existat şi voci care au spus să închidem de tot accesul, dacă tot dorim protejarea Parcului Teiuş, dar vreau să precizez că el nu poate fi închis complet, pentru că am fi luat demult această măsură, deoarece acolo se mai pot produce şi accidente când copiii se joacă, sau diverse alte evenimente care necesită accesul şi al pompierilor, şi al salvării, şi atunci, fiind blocat complet, am face un rău celor care se joacă sau îşi desfăşoară activitatea în acest parc”.

În aceeaşi şedinţă, social-democraţii au ridicat problema amenajării unei parcări subterane în zona de lângă Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, însă Felix Borcean a explicat că acela este un teren privat pe care proprietarul cere un preț mare.

Reamintim că vechea hotărâre de consiliu care, în urma acestei şedinţe, a rămas în vigoare prevedea că, în parcările publice cu plată, sistemul de taxare a staţionării şi parcării autovehiculelor se aplică în intervalul orar 6-22, de luni până sâmbătă, cu excepţia parcării din zona Teiuş, în care sistemul se aplică între orele 6-24, de luni până duminică. Taxele pentru utilizarea parcărilor publice (cu excepţia celei din zona Teiuş) sunt următoarele: pentru autovehiculele mai mici de 5 tone – 2 lei/oră (tichet de parcare), 65 lei/lună (abonament) şi 558 lei/an (abonament); pentru autovehiculele mai mari de 5 tone – 4 lei/oră (tichet de parcare), 130 lei/lună (abonament) şi 1.170 lei/an (abonament).

Powered by Jasper Roberts - Blog