Menu

Articol

La Slatina-Timiş se desfăşoară consfătuirea privind managementul îngrijirii la domiciliu

Comuna Slatina-Timiș găzduiește, începând din 22 august, consfătuirea „Managementul îngrijirilor la domiciliu“, ce se înscrie în proiectul „Comunități rurale active în furnizarea și monitorizarea serviciilor de îngrijiri la domiciliu – creșterea accesului la servicii medico-sociale la domiciliu a bătrânilor din cinci comunități rurale“. Proiectul este co-finanțat  printr-un grant din partea Elveției, prin intermediul contibuției elvețiene la Uniunea Europeană extinsă, și este implementat de Fundația „The Open Network for Community Development“, în parteneriat cu Asociația de Ajutor Mutual Slatina-Timiș (ADAMS).

Potrivit trainer-ului Peter Gyorgy, director de Departament în cadrul Organizației Caritas Alba Iulia, la consfătuirea de la Slatina-Timiș au participat reprezentanți din cinci județe, prilej cu care au fost abordate probleme ce țin de îngrijirea la domiciliu a bătrânilor, de contextul european și românesc în care au loc aceste activități, de sistemul de îngrijire din România și de legislație. Pentru înțelegerea corectă a lucrurilor, a fost prezentat un studiu de caz, Peter Gyorgy vorbindu-le cursanților despre istoricul organizației, situația actuală, planificarea, bugetarea, organizarea și dotarea acesteia.

„Caritas Alba Iulia este o organizație non guvernamentală, de ajutorare, care aparține de Biserica Romano-Catolică, ce activează în șapte județe. Este reînființată de Episcopia Romano-Catolică Alba, în anul 1990, desfășurându-și activitatea în șapte județe din Transilvania. Am început activitatea cu distribuirea ajutoarelor primite din străinătate, a urmat o  perioadă de organizare şi consolidare a structurii, s-au format centre teritoriale prin care sunt ajutaţi nevoiaşii. În tot acest timp s-a pus accent pe identificarea problemelor concrete ale comunităţii, pe colaborarea cu instituţiile guvernamentale şi neguvernamentale la nivel local, regional şi naţional. Avem 600 de angajați cu contract și îngrijim 8.000 de persoane“, ne-a mărturisit Peter Gyorgy.

Potrivit trainer-ului, bugetul Asociației Caritas se compune din 60% contribuția autorităților locale, până în 15% banii vin de la consiliile județene, Ministerul Muncii subvenționează în jur de 20% din serviciile medicale prestate de membrii asociației, iar Casele județene de asigurări sociale contribuie cu o subvenție a serviciilor de 5%. În total, Caritas Alba Iulia beneficiază de ajutorul financiar a unui număr de 122 de primării.

Cristina Vladu, coordonatorul proiectului, este convinsă că situația ar fi cu totul alta, dacă primăriile ar primi de la buget mai multe fonduri pe asistență socială. În opinia sa, implicarea autorităților locale și județene sunt nu doar necesare, ci și obligatorie, prin efectul legii persoanelor în vârstă. Din păcate, autoritățile nu înțeleg necesitatea și importanța unor astfel de servicii ce presupun acordarea asistenței medicale nu în spitale, ci la domiciliu.

Pavel Aghescu, cunoscutul om de afaceri reșițean, a pledat pentru o sensibilizare a conducerii Consiliului Județean Caraș-Severin, lăsând să se înțeleagă că va intermedia o întâlnire de lucru pe această temă, la Reșița.

În Caraș-Severin, un astfel de centru de ajutorare a persoanelor în vârstă funcționează cu rezultate foarte bune la Slatina-Timiș, iar pe viitor se întrezărește apariția unui al doilea centru, la Armeniș.

Powered by Jasper Roberts - Blog