Menu

Articol

Marian Apostol, El Camino, o carte şi un nou început de drum!

Peste 200 de persoane din Reşiţa şi încă vreo 20 din toată ţara, au asistat, joi, 30 noiembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa, la lansare volumului „Pelerinaj către sufletul meu”, de Marian Apostol, editura Brumar, Timişoara, 2017. Volumul a fost scris de Marian Apostol, după pelerinajul făcut de către autor, anul acesta, în luna iunie, pe El Camino, drumul despre care se spune că a fost parcurs de Sfântul Iacob, în urmă cu 2000 de ani. Cei 20 de oaspeţi veniţi din ţară sunt „caminarzi”, adică persoane care au parcurs şi ele El Camino, un drum iniţiatic de 800 de kilometri, străbătut anual de sute de mii de pelerini. Astfel, Marian Apostol, pe lângă performanţa de a fi parcurs, anul acesta, un drum dificil, „al regăsirii de sine”, de a fi reuşit să scrie şi să publice un volum, într-un timp foarte scurt, despre această experienţă, a reuşit şi faptul remarcabil de a fi adunat la Reşiţa pe majoritatea pelerinilor care au străbătut celebrul El Camino Frances, din nordul Spaniei.

Moderatorul evenimentului a fost criticul Gheorghe Jurma, care a spus în deschidere: „Ne aflăm la acest eveniment deosebit din cel puţin trei motive. Primul motiv ar fi această carte, o carte specială, care are şi un titlu aparte, „Pelerinaj către sufletul meu”. Autorul este al doilea motiv special pentru care suntem aici; domnul Marian Apostol, cunoscut lider sindical şi director al Casei de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa. Al treilea motiv, după cum vedeţi, pe margini, sunt o seamă de fotografii care reconstituie parte din materialul acestei cărţi, material care propune cititorilor o semnificaţie aparte”.

Despre volum au vorbit criticul Radu Cernărescu, cel care a scris prefaţa volumului, filozoful ion ştiubea, postfaţatorul volumului, şi criticul Ada D. Cruceanu.

Radu Cernătescu: „O încercare mistică de a se regăsi pe sine”

„Volumul nu este doar un jurnal de călătorie, este o devoalare a acestei încercări mistice de a se regăsi pe sine. Probabil că autorul a făcut toate acestea intuitiv. Mi-e greu să cred că autorul l-a citit pe Dante până la capăt. E destul de lung. O sută de cânturi. Dar, tocmai aceasat amplasare lângă simbolurile arheale, dă şansa rememorării în suflet a unor adevăruri eterne”.

Ion Ştiubea: „Între smerenie şi iniţiere”

„Cartea în sine reprezintă o întrebare, dacă pelerinajul poate să invite la un anumit gen de iniţiere sau nu. După ce am scris postfaţa, m-am gândit mai bine, şi mi se pare că aş fi putut să intitulez altfel, nu un traseu iniţiatic cu semn de întrebare, ci „Între smerenie şi iniţiere”, aşa, poate, era mai bine. El Camino este un traseu, un cadru, ieşit din comun. Sigur, pelerinajul reprezintă o încercare cu totul ieşită din comun. Din acest punct de vedere, oricine face acet traseu comite un act de exemplaritate. Cu atât mai mult, autorul, care a scris această carte, deci, este de două ori exemplar!”

Ada D. Cruceanu: „Iniţiere în singurătate, la întâlnirea cu ceilalţi”

„Această carte, din punctul meu de vedere, dacă este iniţiere, este iniţiere în spaimă, iniţiere în umilinţă şi iniţiere în singurătatea pe care o regăseşte fiecare dintre noi, mai ales atunci când se întâlneşte cu ceilalţi. Şi smerenia este una din cheile acestei cărţi”.

Lui Marian Apostol şi distinşilor vorbitori li s-a alăturat şi Costică Şler, prietenul providenţial care i-a devenit, printr-o fericită întâmplare, tovarăş de drum, cel care, după cum mărturiseşte Apostol, a fost partenerul complementar de care avea nevoie, cel care i-a dat imboldul de a continua în multe momente dificile. Apoi, lui Apostol I s-au alătura ceilalţi caminarzi, unii, veterani care au făcut drumul de mai multe ori, unul dintre ei, Vasile Mircea, din Bacău, făcând chiar patru pelerinaje. Aşa cum spuneam, pelerinii sosiţi la Reşiţa sunt de pe tot cuprinsul ţării, din Argeş, Neamţ, Satu Mare, Bacău, Alba, Bucureşti etc.

Un fapt deosebit este şi acela că, ieri, Marian Apostol, împreună cu pelerinii sosiţi din toată ţara, au parcurs un traseu pe Cheile Caraşului, tocmai în ideea pelerinului reşiţean, de a le arăta măcar o mică parte din frumuseţile inegalabile ale judeţului Caraş-Severin. Drumul prin Cheile Caraşului, precum şi drumurile care vor urma, susţin ideea pelerinilor că încheierea lui El Camino nu reprezintă un sfârşit, ci începutul unui nou drum. Un nou drum către sine, desigur!

Powered by Jasper Roberts - Blog