Poeţii Alexandra Gorghiu şi Costel Simedrea au fost invitaţi, astăzi, la Colegiul Naţional „Mircea Eliade” din Reşiţa, unde au recitat din propriile creaţii şi au conversat cu liceenii despre poezie şi literatură. Poeta Alexandra Gorghiu le-a spus tinerilor cititori, potenţiali scriitori, că în zilele noastre se scrie în primul rând din pasiune, iar cei care s-au gândit, cumva, să devină scriitori, să ştie că din scris nu se poate trăi. Puţinele excepţii întăresc regula. Pe de altă parte, Alexandra Gorghiu a menţionat faptul că există şi un mare câştig, atât al scriitorilor, cât şi al cititorilor, este vorba despre câştigul spiritual, care face viaţa mai bogată. Cu amuzament, Alexandra Gorghiu şi-a amintit că la o întâlnire anterioară, un elev s<a arătat uimit de faptul că Alexandra este în viaţă, fiindcă se aştepta ca poeţii aflaţi în cărţi, în rafturile bibliotecilor, să fi murit deja.
„Unii cred că trebuie să fii mort dacă apari într-o asemenea carte. Ei, bine, nu! N-am murit toţi! Uite că unii dintre noi suntem în viaţă, pipăibili cu mâna!”, a spus Alexandra Gorghiu.
Unul dintre poemele citite de Alexandra Gorghiu a fost „Aşează-mă, doamne, inimă”:
„uneori mi se face dor de tine
şi nu mai ştiu dacă de tine mi-e dor
sau de dragoste
aşează-mă, doamne, inimă”
(n.n. - cerem scuze autorului, fiindcă versurile şi punctuaţia nu sunt conform cu poemul original, ci sunt transcrise după înregistrarea audio)
Şi poetul Costel Simederea a fost de părere că scrisul şi poezia nu ţin de foame, că scrisul este un blestem, că poezia este „un blestem atât de frumos!” „Sunt un dinozaur bătrân şi vin în faţa dumneavoastră cu mari emoţii, ddeoarece copiii sunt cei mai incisivi critici”, a spus Costel Simedrea şi a recitat, printre altele, poemul său de debut, din anii 70(!), „Zbor alb”:
„Şi dacă vreodată păsările cerului
Îţi vor presăra flori albe în cale
Să nu te miri,
Sunt florile sufletului meu
Înflorit pentru tine,
În primăvara înaltă a unui zâmbet suav.”
(n.n. - aceleaşi scuze, scrierea şi punctuaţia fiind după înregistrarea audio)
Evenimentul, cu titlul „Poeme de Mărţişor”, a avut loc în cadrul proiectului educativ „Cultură şi civilizaţie în spaţiul românesc”, realizat prin colaborarea dintre Colegiul Naţional „Mircea Eliade” Reşiţa (prof. Adela Schindler) şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin (Angelica Herac). La întâlnire a participat şi directorul adjunct al colegiului, prof. Ioan Benga.